Åtvidabergs FF har precis avslutat säsongens första riktiga fyspass i den slitna gymnastiksalen bredvid Kopparvallen. Alla spelare är på plats, förutom målvakten Gustav Halvardsson som är på ungdomslandslagsuppdrag. En av säsongens tilltänkta nyckelspelare är i alla fall på plats – mittfältaren Fredrik Holster, 29.

Senast undertecknad intervjuade nyförvärvet var i samband med en P17-landskamp i Fredrik Holsters hemstad Nyköping för drygt 10 år sen. Då ansågs han vara en lovanda talang med nyss tecknat kontrakt med BK Häcken. Framtiden var ljus.

Nu?

Artikelbild

Via en brokig resa har han hamnat i ÅFF. En klubb som ville ha honom redan för drygt 10 år sen.

– Det var ganska många som slet i en på den tiden. Det är sjukt lätt att vara efterklok. Med facit i hand kanske det varit bättre att ta ett steg i taget istället för att gå till allsvenskan direkt som jag gjorde, säger Fredrik Holster.

Istället för ÅFF valde han som knapp 17-åring att gå till plantskolan BK Häcken. Men någon vidare plantskola för Fredrik Holster blev det aldrig.

– Fotbollen har utvecklats så jäkla mycket under den här tiden. Den spelstilen som jag hade då och fortfarande har idag fanns inte på samma sätt då. Då var det mycket enklare fotboll med "långa bollar på Bengt" och det funkade inte för mig. Jag kanske var lite före min tid på det sätt att jag föredrog ”possession-fotboll”. När jag sen kom till Väsby och fick Mikael Stahre som tränare fick jag utlopp för det jag kunde, säger Holster.

Det blev sen några bra säsonger i GIF Sundsvall innan Fredrik Holster valde att bryta mönstret rätt så rejält. Från Superettan och Sundsvall – till Azerbajdzjan. Högstaligaklubben Ravan Baku blev klubbvalet säsongen 2013.

– Sundsvall var superbra på alla sätt, men kunde bli ganska isolerat. Jag behövde vidga mina vyer och testa nytt. Det var superroligt. Jag ångrar det inte en sekund, den bästa erfarenhet jag haft både som fotbollsspelare och människa, säger han.

Sejouren i Azerbajdzjan blev däremot bara ettårig.

– Jag hade kunnat vara utomlands i några år till. Tillfälligheter gjorde att jag blev andraval för tre klubbar, bland annat i Kina. Men så är det i fotbollsbranschen. På ett sätt var det frustrerande, men det är som det är, säger Fredrik Holster.

Istället fick han ett par turbulenta säsonger i Assyriska, med degradering från superettan ifjol som pricken över i:et. Nu vill Fredrik Holster hitta harmonin igen så att karriären kanske får en sista (?) chans att ta fart.

– Tiden i Assyriska tog kraft på fel ställen. Situationen var ohållbar på alla plan. Jag behövde en nystart och är jättenöjd med den här flytten, säger Fredrik Holster.

Fotnot: Fjolårets ÅFF-lån från Djurgården, backen Kevin Deeromram, lämnar Djurgården. Enligt Expressen blir ny klubbadress Ratchaburi Mitr Phol i den thailändska ligan för Deeromram som har rötter i landet.