Senast jobbade han på Smedbys kansli samtidigt som han var hjälptränare till klubbens damlag. Nu har 36-årige Örjan Bäckstrand tagit sig an sitt första A-lagsjobb som huvudtränare.

– Jättekul, det är ungefär samma känsla som när jag började spela på heltid i Åtvidaberg, säger Örjan om att ha huvudansvaret för Åby i division 4.

– En väldigt trevlig förening, gemytlig. Man får verkligen den här lantsortskänslan, säger Örjan.

Den egna spelarkarriären innehåller en hel del, bland annat spelade han i Norrby, Sleipner och Åtvidaberg. I ÅFF, där han slutade 2007, fick han vara med om derbyn i superettan mot moderklubben IFK Norrköping samt kval till Uefa-cupen.

– Det var riktigt häftigt, vi slog ut Brann som ledde norska Tippeligan, men förlorade sen mot Grasshoppers från Schweiz.

Att ha spelat på en hög nivå tror han är en fördel som tränare.

– Jag har haft många bra tränare som jag tagit lärdom av – Tor-Arne Fredheim, Kent Karlsson och Peter Swärdh – och vet vad som krävs för att komma en nivå högre som spelare. Skillnaden är stor. När spelarna vet att jag har varit på en viss nivå lyssnar de nog lite mer också, säger Örjan.

Christoffer Tapper Holter har lämnat Åby för spel i Sylvia. Ett rejält tapp, enligt Örjan. David Kristiansson är ny från Bråvalla, Jacob Ohlin är tillbaka i Åbydressen och Sebastian Fransisco är skadefri och redo att göra ett antal mål.

– Vi vill vara med och kämpa i toppen. Tror inte vi klarar av att vinna serien, Lindö och Knäppingsborg är nog för bra, men topp tre är vi jättenöjda med, säger Örjan.