– Jag är imponerad av tjejerna. Det är hög kvalitet på träningarna. Ett härligt gäng som har kul, men det är samtidigt fokuserat. Inget flams och trams utan alla vill något med sin fotboll, säger Johanna Norgren efter sin första tid i tränarstaben.

Norgren nådde långt som spelare. Hon spelade i ettan med både moderklubben Mjölby Södra och med Gånghester i Borås där hon gick på fotbollsgymnasium i tonåren.

Fotboll var grejen under uppväxten, men ett krånglande knä tvingade henne att sluta som 27-åring. Det är tio år sedan nu.

Artikelbild

| TRÄNARE. Johanna Norgren är en ny del av tränarstaben i årets division 1-fotboll i Vadstena. Minst lika bra eller högre är målsättningen för damlaget inför säsongen.

– Jag hade inget med fotboll att göra två år. Men sedan hörde Gunnar Pettersson på ÖFF av sig och fick mig att bli zonledare. På den vägen är det, jag har gått utbildningar och jag har haft olika uppdrag sedan dess. Ju mer jag utbildat mig desto mer intresserad har jag blivit av hur en tränare jobbar. Det är rätt häftigt, säger Johanna.

Varför finns det inte fler kvinnliga fotbollstränare?

– Många får barn och det tar tid efter att man spelat. Man väljer den vägen. Men samtidigt tror jag att man kan pusha spelare mer, så som jag blev pushad. Då skulle fler testa ledarrollen, säger Mjölbytjejen.

Östgötsk fotboll är en liten värld och Norgren har tidigare jobbat med östgötalag ihop med VGIF:s huvudtränare Mikael Bjurbäck. De vet att de trivs ihop. Hon känner också flera spelare sedan tidigare.

Artikelbild

| INSTRUKTIONER. Johanna Norgren drar i gång träningen på Kungsvallas konstgräs på onsdagen.

– Ja, jag har ju spelat med flera spelares mammor, säger tränaren och ler.

Johanna Norgren är tänkt att vara på plats en eller ett par gånger i veckan. VGIF är det högsta laget hon tränat. Hon har också hand om östgötalaget, flickor födda 2001.

– Genom att träna ännu bättre spelare hoppas jag utveckla mig själv. Jag kanske kan komma med lite nya idéer också. Sedan när säsongen är i gång med matcher kanske det blir en rollfördelning bland oss tränare, att någon tar försvaret och någon anfallet, funderar Johanna.

VGIF kom trea som nykomling i fjol och startar det svåra andraåret med premiär borta mot Onsala på annandag påsk, 17 april. Det är två månader dit.

– Det vi jobbar på nu är att få ett högt tempo i passningsspelet. Vi behöver jobba med hastigheten, att man vet vad man ska göra redan innan man får bollen, säger tränaren.

För spelarna i VGIF är det nöjdhet över att önskningen gick in, att det kom in en kvinna i ledarstaben.

– Det är en liten dröm att ha en kvinnlig ledargestalt. Johanna kan fotboll och bidrar med mycket, säger backen Cornelia Davour.

– Johanna är rutinerad och duktig. Hon har ett bra tänk med sin fotboll, säger Jonna Andersson, nyförvärvet från IFK Norrköping.