20-årige Wahlqvist blixtinkallades till höstens sista landskampssamling. En och en halv vecka i värmen i Abu Dhabi är ytterligare ett tillfälle att smälta in i landslagskostymen.

Men rent spelmässigt är det som hemmaplan eftersom nye förbundskaptenen Janne Andersson i stort sett har kopierat guldspelet från tiden som IFK-tränare och överfört till blågult.

– Det är väl i princip exakt samma saker egentligen, både defensivt och offensivt. Det har varit mycket taktiskt och teoretiskt här på lägret så att alla kommer in i Jannes spelsätt. Men det är samma gamla speluppbyggnadsövningar som vi har haft tidigare så man känner igen mycket, berättar Linus Wahlqvist från landslagslägret.

En skillnad är dock att han själv har varit mittback under samlingen, både på träningarna och i söndagens landskamp mot Elfenbenskusten.

Den positionen var hans ordinarie under ungdomsåren men när han kom upp i IFK Norrköpings A-trupp skolade Janne Andersson om honom till högerback. Och nu är det alltså samma tränare som flyttar tillbaka honom...

– Han ringde mig under semestern och ställde egentligen frågan till mig. Vi diskuterade det innan uttagningen precis och sen ringde Peter Wettergren (assisterande) efter uttagningen och kollade läget också. Jag var ju mittback innan jag kom upp i A-truppen och Peter har sett mig där och nu ville de se lite extra i den positionen.

Men du anpassar dig väl snabbt eftersom du har spelat där förut?

– Så är det ju. Det sitter någonstans i ryggraden men det är lite annorlunda i dueller och det är sånt som det tar någon träning att komma in i.

Vad säger Jens Gustafsson om det bytet?

– Han har inte sagt så mycket. Ingenting egentligen. Han är väl nöjd och glad så länge man är här och spelar bra fotboll.

Hur är tempot och nivån, om du jämför med IFK-träningarna?

– Det är klart att det är bra tempo eftersom det är många bra spelare. Men sen är det ju i början på säsongen så allt sitter inte, plus att det är många nya och alla vill göra avtryck. Det kan vara lite överladdat, speciellt första träningarna, men det börjar lugna ner sig lite nu.

Kan du ge en recension på de övriga IFK-spelarna? Glider de in i tempot?

– Ja, absolut. Alla vi från IFK har ju hållit igång bra i december så alla kommer bra förberedda. Alla är i bra form för att vara i januari.

Fotboll står både etta och tvåa på dagsschemat men dagen efter matchen mot Elfenbenskusten blev det i alla fall en bussresa för att komma iväg lite.

– Det blev en fri eftermiddag så vi har varit i Dubai och glidit runt i shoppingcentren, berättar Linus.

Och köpt lite diamanter och dyra bilar?

– Exakt. Och guldtackor och allt möjligt, haha. Nej då, vi drog mest dit för att komma ifrån hotellet. Annars blir det mycket dödtid på hotellrummet. Man spelar tv-spel eller sitter och snackar och försöker fördröja tiden.

Nye IFK-forwarden Simon Skrabb är också iväg med Finlands landslag i Abu Dhabi men Linus har inte träffat honom ännu.

– Nej, men jag tror att de bor i hotellet precis bredvid och jag hörde att (Anton) Tinnerholm hade träffat honom.

Som bekant är IFK-dominansen stor i Sveriges landslag med alla spelare och ledare, men Linus Wahlqvist säger att det inte har varit så mycket fokus på det faktumet.

– Det blir ju ofta så på de här turnéerna att det kommer flest spelare från de lagen som har hamnat högst upp i tabellen. Det är vi och Malmö som har haft flest. Som spelare presterar man ofta själv som laget har gjort och då är det ganska självklart att det blir många från oss, konstaterar han lugnt.

Matchmässigt återstår det att möta Slovakien på torsdag. I söndags spelade IFK:arna Linus Wahlqvist, Nicklas Bärkroth och Sebastian Andersson från start, medan David Moberg Karlsson fick hoppa in. Den enda i kvintetten som väntar på sina första A-landslagsminuter är alltså Filip Dagerstål.

– Ingenting är sagt men det känns väl som alla kommer få någon speltid i alla fall. Så har det varit tidigare men man vet inte hur Janne tänker, säger Linus Wahlqvist.

Det återstår att se med andra ord.