Bärkroth, som fyller 25 år nästa vecka, är en av fem spelare från IFK Norrköping på landslagslägret i Abu Dhabi.

I en lång tv-intervju med fotbollskanalen.se berättar han om den rekordtidiga allsvenska debuten som 15-åring, hur karriären tog ny fart efter flytten från IFK Göteborg 2013, och hur han ser på sin proffsframtid.

– Just nu känner jag mig på en väldigt bra plats i karriären. Jag har fått ny fart på det sedan jag skrev på för Norrköping (för två år sedan). Jag känner att jag utvecklas och är inne i den perioden när utvecklingskurvan fortsätter, säger han.

Han spelade från start i söndagens 1–2-förlust mot Elfenbenskusten och gick ungefär plus minus noll sett till målen. Det var hans inspel som ledde till ivorianernas självmål men det var även Bärkroths tappade boll som mynnade ut i kvitteringen.

Dagarna i Abu Dhabi är ännu ett skyltfönster för honom att visa upp sig, både för sin förre tränare Janne Andersson som numera är förbundskapten och för eventuella proffsklubbar.

– Jag är i den åldern nu när jag ska kunna vara på väg till mitt bästa stadie i karriären. Då är det verkligen läge att visa landslagsledningen att jag vill vara med i det riktiga landslaget. Få fram de grejerna jag har gjort bra i allsvenskan och visa även här att jag håller. Jag känner att jag har det som krävs för att lyckas. Om jag gör det bra här finns det chanser att även knacka på dörren till samlingar under året, konstaterar han.

AIK:s 17-årige supertalang Alexander Isak fick hoppa in mot Elfenbenskusten och är ett stekhett namn under det här silly season-fönstret. Nicklas Bärkroth, som inte lyckades i Portugal som 20-åring, har fått en del skinn på näsan och kan ge en del egna reflektioner i ämnet klubbyte.

– Det är viktigt att sätta sig ner och tänka över det där beslutet. Att jag tog steget från en av Sveriges största klubbar till den minsta i allsvenskan var nästan karriärsavgörande för mig. Det kanske var lite konstigt i mångas ögon men den utbildningen jag fick i BP var ju ovärderlig, och det är egentligen det spelet jag utvecklade där som jag är bra på i dag. Sen fick jag skriva på för IFK Norrköping och utveckla det ännu mer, så de senaste två klubbvalen har varit väldigt lyckade för min del. Det är jag tacksam för, att man hade lite is i magen och vågade ta ett steg tillbaka för att komma två steg framåt sen, säger han vidare i intervjun.

Frågan är om det blir ytterligare ett steg redan den här säsongen. När Fotbollskanalen tar upp ett rykte om att Bärkroth och hans agent har synts på flygplatsen i Manchester, skakar han på huvudet och säger att det inte finns någon substans i uppgifterna.

– Nej, det gör det inte. Jag har ett år kvar på kontraktet med Norrköping och det är det som gäller. De har kollat med mig om jag kan tänka mig att förlänga. Samtidigt har vi haft en plan från första början att mitt mål är att komma iväg igen. Men det ska vara vid rätt tillfälle och kännas rätt både för mig och klubben, alla parter, säger han.

Å andra sidan...

– Det kan ju hända när som helst så jag kan inte stå här och säga att det inte kommer hända, men just nu känns det väldigt bra och jag trivs i Norrköping. Jag har utvecklats ännu mer sedan jag kom dit. Men någonstans är man också 24–25 år och har landslaget och så vidare i tankarna, vill ta steget in dit och klättra i karriären. Och då är man ju så klart sugen på att ta ett steg men där är vi inte än. Det återstår att se vad som händer men just nu är Norrköping i mina tankar.