Efter en säsong i division 2 med Sylvia visade italienska Genoa intresse för den 18-årige mittfältaren Nermin Karic. Kontraktet med IFK Norrköping hade gått ut och intresset var ömsesidigt.

– Jag kände direkt efter att jag gjort första säsongen i Sylvia att jag ville ha någonting mer. Jag var konkret gentemot Norrköping, sa till dem att jag ville upp i A-laget. De nappade inte. Men jag respekterar det, jag har ingenting emot dem. Men jag kände att jag var klar med att spela på division 2-nivå och jag behövde något mer för att ta nästa steg, säger Nermin till FotbollDirekt.se.

Han var nöjd med sin första tid i Genoas Primaveralag, vilket han berättade om i NT när han var hemma i Norrköping i somras. Nu har han påbörjat sin första hela säsong i Italien, och stortrivs med tillvaron.

– Det har varit perfekt, jag har blivit fantastiskt bra bemött av alla i klubben. Personer i klubben som hjälpt jättemycket, med språket och allt runtomkring, säger Karic till sajten.

– Sen är det inte mycket man kan klaga på i Italien. Det är bra mat, bra väder, fotbollen håller högsta klass. Varje dag man vaknar upp så känner man en stor tacksamhet. Man känner att man vill ta vara på den här chansen man har fått, jag känner att jag vill ge tillbaka till alla som har trott på mig, min familj, mina vänner…därför har jag en skyldighet att ge precis allt på varje träning och i varje match.

Nermin Karic tränar med klubbens A-lag och känner sig redo för speltid i serie A.

– Jag skulle klara det, och jag känner att jag är redo att gå in i match också om jag skulle få chansen. Jag kände direkt, att det här är en nivå som jag håller på. Sen är det en helt annan nivå än i Sverige, det går fortare, smäller lite mer. Det är också mycket taktik i Italien, så det gäller att lyssna på tränaren och ta in allting.

Karic har spelat både som mittback och defensiv mittfältare.

– Mina tidigare år i Norrköping var jag innermittfältare, men sista året i spelade jag mittback. Här spelar vi 3–5–2 i Primaveralaget, så jag går som en av de defensiva på innermittfältet, min naturliga position, säger Karic, som ofta får visa upp sig för A-lagets tränarstab.

– Hur ofta man får träna med A-laget är anpassat efter hur läget ser ut i A-truppen. Om någon är skadad eller avstängd brukar jag som regel få träna med dem, så det är lite olika. Det är från gång till gång, de ringer upp eller skickar sms dagen innan träning, då är det bara att ställa in sig och vara redo. Om de har haft match i Serie A på söndagen så kan det ofta bli att man kör en mindre internmatch mot reserverna i a-laget på tisdagen. Då är ofta presidenten, sportchefen och hela a-lagets tränarstab där och tittar, så då har man ett bra läge att visa upp sig i match för dem, säger han till Fotbolldirekt.

Han hoppas få den stora chansen så småningom.

– Det är målet, så fort som möjligt. Men det är ingen katastrof om det inte blir så, jag har fokus på Primaveralaget så blir det en bonus om det händer redan nu. Det är bara att ta det dag för dag, inget i livet kommer gratis utan det handlar om att visa att man förtjänar det, säger Nermin, som nyligen förlängde kontraktet med ett år till.

– Det känns bra, ett kvitto på att jag gjort något bra och de visar att de tror på en. Det här har varit ett perfekt steg i rätt riktning, både som spelare och som människa. Man lär sig ta ansvar, ta hand om sig själv. Jag är här för fotbollen, men man växer mycket även som människa. Jag trivs jättebra i klubben, det är bra förutsättningar. Jag och laget har inlett säsongen på ett bra sätt, säger Karic.

18-åringen bor själv i Italien.

– Jag har haft släktingar här på besök tidigare, och förhoppningsvis kommer mina föräldrar och hälsar på nu i oktober. Vi bor på ett hotell och så har vi en anläggning alldeles bredvid hotellet. Vi har en team manager som tar hand om saker, med resor, skola och sådant. Man kan fråga honom om man behöver hjälp med saker, men de mindre sakerna, tvätta kläder och personliga ärenden och sådant ansvarar man för själv. Mina föräldrar har hjälpt mig mycket där, jag har fått ta ansvar hemma redan tidigare så för mig är det inga problem att klara sig själv här. Jag känner stor tacksamhet mot dem för det.