UNIK GRANSKNING: År för år – här kan du leta upp din gamle hjälte från 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016.

Drygt tio år. NT-sporten har listat de 89 spelare som på den tiden lämnat IFK Norrköpings A-trupp. Det har hänt massor i klubben under de åren, inte minst de senaste. Många är de som kommit och gått längs vägen, som varit i klubben kortare eller längre tid och på så sätt blivit en del av stadens fotbollshistoria.

Men frågan är vad som hände sen – efter att de lämnade? Vad gör de idag? Svaren får du i våra tidslinjer för varje år som du hittar här intill.

Artikelbild

Petru Racu satte stora avtryck i stan under sina år.

Han kom 2007 och lämnade 2011.

– Min första erfarenhet av att spela utomlands som 19-årig pojke var i IFK Norrköping och de fem åren i klubben, stan och allt runt omkring byggde upp mig som fotbollspelare och person. Det är därför jag alltid ser tillbaka på tiden i IFK med ett stort leende på mina läppar, berättar Racu idag.

Ett vitt och blått hjärta

Han fick lämna klubben efter det första allsvenska året på den senaste perioden i högsta serien. Men det finns inga hard feelings över det.

Tvärtom.

– Norrköping med alla fina människor och trevliga ställen kommer alltid ha en speciell plats i mitt vita och blå hjärta. Jag har bara bra minnen från min tid där. Jag kollar fortfarande resultaten och highlights från alla matcher IFK spelar.

Petru Racu har hunnit bli 29 år. Han har fortfarande kontakt med många människor i och runt IFK via sociala medier.

Han berättar målande om hur han reagerade när IFK blev svenska mästare för drygt en säsong sedan.

– Jag kommer mycket väl ihåg 30 oktober 2015, när jag tittade på de sista minuterna av matchen på en buss på väg hem från min egen träning. Jag kan inte beskriva med ord den glädje jag kände för klubben och alla fans när de vann allsvenskan, berättar Racu och fortsätter:

– För mig var ändå det mest imponerande att halva laget den dagen var killar med Norrköpingsbakgrund, och på det sätt som de vann den matchen och hela serien förtjänar all respekt.

Kvar i landslaget

Racu själv hamnade i danska FC Hjörring. Det blev en ganska kort sejour och sedan några år tillbaka är han åter i hemlandet Moldavien. Nu spelar han för serieledande FC Milsami Orhei.

– Jag har alltid varit öppen för utmaningar i livet, hela den perioden fram till nu hade sina upp- och nedgångar. Men viktigast är att jag lärde mig och gick vidare. Under de senaste åren i Moldavien har jag hunnit bli mästare, göra det avgörande målet mot Ludogorets i Champions League-kvalet, vunnit utmärkelsen "ligans bäste back" samt spelat kontinuerligt i landslaget.

Det sistnämnda debuterade han i under sin tid i IFK.

– Jag blir uttagen regelbundet och sedan den första landskampen under åren i Norrköping har jag nu hunnit med 39 matcher för Moldavien.

Hur skulle du beskriva nivån på moldaviska ligan?

– Det enklaste sättet att förstå det på är att säga att de sex bästa lagen är det allsvensk nivå på och de sex i botten är i klass med superettan. Vi har ett bra lag just nu med fem–sex spelare som regelbundet spelar i landslaget, så vi har väldigt stor chans att vinna ligan, men det är 13 matcher kvar och vi måste fortsätta vara fokuserade för att nå vårt mål.

Skaffat coachlicens

Vid sidan av fotbollen lever Petru Racu nu i Chisinau, den moldaviska huvudstaden. Han har inte bara karriären på planen att koncentrera sig på längre.

– All min fritid utanför fotbollen lägger jag på mina studier. Jag har redan tagit Uefas coachlicens, steg C, och dessutom studerar jag mitt andra år på fakulteten för internationell rätt på universitetet, förklarar Petru Racu från träningslägret i turkiska Side där man just nu befinner sig.

Allt för att förbereda sig inför säsongsavslutningen.

Är du hemma för att stanna nu eller kan du tänka dig ett nytt proffsäventyr om det blir aktuellt?

– Jag vill alltid förbättra mig i min karriär och har haft en del anbud. Men de var inte varit bra nog för att flytta. Man vet aldrig vad som händer i framtiden men jag stänger inga dörrar.

Slutligen, om man ser nyare bilder av dig verkar du ha lagt till med ett rejält skägg.

– Jag har aldrig varit rädd för att testa nya utseenden, jag hoppas folk minns min mohikanfrisyr, haha? Varje man borde åtminstone en gång i sitt liv skaffa ett skägg, en man utan skägg är som ett lejon utan man. Livet är helt enkelt bättre med skägg, svarar Racu med ett nytt skratt.

Spelaren som kom till Norrköping som "folkets man", delvis värvad av fansen med Calle Ågren i spetsen, och som blev landslagsman under sina år i stan.

En plats han har kvar än idag.

LÄS OCKSÅ:
2007: Det hände med IFK-spelarna som lämnade

2008: Det hände med IFK-spelarna som lämnade

2009: Det hände med IFK-spelarna som lämnade

2010: Det hände med IFK-spelarna som lämnade

2011: Det hände med IFK-spelarna som lämnade

2012: Det hände med IFK-spelarna som lämnade

2013: Det hände med IFK-spelarna som lämnade

2014: Det hände med IFK-spelarna som lämnade

2015: Det hände med IFK-spelarna som lämnade

2016: Det hände med IFK-spelarna som lämnade