Det var i maj i fjol som Tkalcic åkte på sin tredje korsbandsskada. Än en gång har IFK Norrköpings kroat opererats i knäet och genomgått den mödosamma vägen tillbaka till fotbollsplanen.

På måndagen togs ytterligare ett stort kliv när han för första gången var med på en hel träning, inklusive full kontakt-spel.

Leendet efter passet i kylan på Östgötaporten går inte att ta miste på.

Artikelbild

| Nikola Tkalcic.

– Det känns bra att vara tillbaka med fotbollen igen och det är skönt att kunna spela med killarna. Tidigare har jag bara varit med på halva träningen och sen kört ensam, berättar han i korridoren utanför omklädningsrummet.

Kändes det ovant?

– Jo, det var första gången på länge som man spelade mot någon annan. Det var en konstig känsla och det tar nog ett tag att komma tillbaka till spelet. Det dröjer nog en eller ett par veckor.

Men rent kroppsligt är det inga problem?

Artikelbild

| Nikola Tkalcic.

– Nej, det känns som vanligt. Jag är inte svagare eller så och jag känner inget.

När kan du vara tillbaka i match?

Artikelbild

| Jens Gustafsson.

– Jag vet inte. Om ett par veckor kanske.

Åtminstone tills serien drar igång i alla fall?

Artikelbild

| David Mitov Nilsson.

– Ja, om det inte blir några problem kommer jag vara tillbaka innan dess. Jag hoppas allt går bra bara.

Nikola Tkalcic dök upp i IFK Norrköping redan sommaren 2011, då som en 21-årig högerback. Men med åren har den löpstarke kroaten blivit desto mer allround, och han har använts på båda kanterna som back och mittfältare.

Artikelbild

På frågan om var han är tänkt att bidra säsongen 2017 skrattar Tkalcic till.

– Det är tränarens beslut, men det är inga problem för mig var det än blir. Jag tror det har märkts de senaste åren. Oavsett vad tränaren säger kommer jag göra mitt bästa.

Andreas Blomqvist har fortfarande en lång väg kvar innan han är tillbaka från sin korsbandsoperation, men för managern Jens Gustafsson är det i alla fall glädjande att notera Nikola Tkalcics framsteg.

– Det är jättekul att se. Det är väldigt tålamodsprövande skador som kan drabba fotbollsspelare, och det kräver sin karaktär för att ta sig tillbaka. Sen kommer Nikola inte vara med på varje hela pass till en början. Det kommer stegras efterhand, berättar Gustafsson.

Inte heller han vet svaret på var han kommer placeras i första hand i uppställningen.

– Den dagen, det tar vi då. Men något som är väldigt bra med Nikola är att han egentligen är användbar på båda kanterna, både som back och mittfältare. Det kommer inte vara några problem men jag har ingen klar tanke om det nu.

I övrigt kan man konstatera att IFK Norrköping ligger på hårt för att få ihop laget och spelet under försäsongen. Direkt efter det intensiva Portugallägret är det tre matcher på en vecka. Efter 6–1-vinsten hemma mot Frej i söndags väntar HJK Helsingfors (torsdag) och Hammarby (lördag) i Stockholm härnäst.

– Det är ju som tanken har varit hela tiden, att vi behöver få så många spelare som möjligt in i tuff matchning. I går balanserade vi det så att en del fick helmatch, en del halvmatch och en del 30 eller 60 minuter. Vi kommer säkert göra något liknande när vi kommer framåt torsdag och lördag. Spela match är fortfarande det bästa sättet att träna på, och det är av den anledningen. Vi är fortfarande inne i en period där vi testar oss fram lite grann och ser var spelarna passar bäst, säger Jens Gustafsson.

Andreas Hadenius tvingades avbryta måndagsträningen mot slutet, och det konstaterades en lätt stukning av fotleden.