Första passningen på arenan i Halmstad slog Eric Smith som femåring. Sen dess har det blivit åtskilliga träningspass, och 2014 debuterade han i allsvenskan för Halmstads BK.

När klubben trillade ner i superettan inför förra säsongen valde han att ta chansen i IFK Norrköping, och på lördag är det dags för första besöket på Örjans Vall som motståndare.

– Första gången jag ska sitta i omklädningsrummet på andra sidan, det blir intressant, men det känns bra också. Vi åker dit med bra form och har stora möjligheter att vinna den här matchen. Det ska vi absolut försöka göra, säger Smith.

Det blir en match utöver det vanliga för hans del. Och även för pappa Anders Smith som har varit både spelare och ledare i HBK i åtskilliga år.

– Jag har ju spelat där sen jag var fem år gammal. Klart det blir absolut speciellt att komma hem, ska bli jätteroligt faktiskt och träffa spelarna jag har spelat med. Jag ser fram mot matchen jättemycket. De har bytt rätt friskt sen jag var där, fyra-fem stycken är kvar sen jag var i HBK, men även många ledare och materialare. Några spelare har jag väldigt mycket kontakt med fortfarande, då och då hör jag från ledarna också, säger Eric Smith.

IFK åker till Halland redan på fredag, men någon större släktträff räknar han inte med.

– Tror jag umgås med laget på hotellet och taggar för matchen. Efteråt får jag i så fall heja på kompisarna.

Många släktingar och vänner som kommer se matchen?

– Jo, jag tror de flesta ska dit och kolla. Jag har ju nästan hela familjen i Halmstad. Hoppas mina föräldrar håller på oss, sen vet i fan vad mina kompisar håller på, säger Smith med ett skratt.

Några av motståndarna känner 20-årige Smith väldigt väl.

– Jag har varit barndomsvän både med Alexander Berntsson, mittbacken, och Isak Pettersson, målvakten. Isak och jag har gått i samma klass på gymnasiet och känt varandra väldigt länge. Han är värd alla lovorden, han är fantastiskt duktig.

Det har ryktats om att just Isak Pettersson kan vara ett namn för IFK till nästa säsong. Har du försökt lockat hit honom?

– Nja, vi har bra målvakter så jag vill inte kasta hit andra som ska förstöra för vår trupp. Han gör det bra i Halmstad, sen får vi se vad som händer för honom nästa år.

Hur ska ni överlista honom?

– Ja du, en bra fråga. Vi får skjuta hårt i krysset, de brukar gå in...

Hans gamla lag har ett jobbigt läge i allsvenskans botten med hela nio poäng upp till Jönköping på kvalplats. Mycket talar för nedflyttning.

– De har haft lite otur. Det har inte riktigt studsat med dem, tycker de spelat rätt bra och borde kanske ha lite mer poäng än de har. Vi får absolut inte underskatta dem.

Han kan jämföra HBK:s läge nu med hur det var när han själv var med om att åka ner i superettan för två år sen.

– De har mer eget spel än 2015, mer en spelidé än vi hade. På det sättet tycker jag de ser mycket bättre ut än när jag åkte ur med Halmstad.

Det året vann IFK klart (3–0) på Örjans Vall. Smith spelade från start på mitten och minns den matchen väl.

– Vi blev totalt utspelade, kommer jag ihåg.

Han värvades till IFK som mittfältare, men har flyttats bakåt och har nu en plats i nya trebackslinjen.

– När jag flyttade hit såg jag mig sjäklv som innermittfältare men nu har jag jobbat som mittback rätt mycket det här året, så det känns ändå som en position som passar mig rätt bra. Man har mycket boll och jag gillar det. En position som jag trivs med när vi har så mycket boll som vi har i de flesta matcherna. Sen är jag rätt lång också, och har kanske de medel som krävs för att vara mittback i Sverige just nu, säger Smith.

Vid vinst är HBK så gott som ur allsvenskan, hur skulle det kännas?

– Det är ju tråkigt för dem men just nu spelar jag i IFK Norrköping och då vill jag vårt bästa. Det är inte så att vi låter dem vinna för att vara kvar liksom, vi vill vinna varje match. Så är det.