Likt många olika medier har vi tidigare berättat om orättvisorna inom fotbollsvärlden som fått många att reagera – och nu har svenska intresseorganisationen Elitfotboll Dam (EFD) kommit med en skrivelse i frågan. EFD vill se mästerskapsbonusar till de klubbar som bidrar med spelare i EM- och VM-turneringar och uppvaktade häromdagen ECA, som är de europeiska klubbarnas samarbetsorganisation, i frågan.

De allsvenska herrklubbarna fick 19 miljoner att dela på när de släppte sina spelare till förra sommarens EM i Frankrike. Exempelvis ersattes IFK Norrköping med nästan tre miljoner för att Arnor Traustason och Emir Kujovic fanns med i isländska respektive svenska truppen.

Linköpings FC har totalt sju EM-lirare i Sverige, Danmark, Norge och Portugal, men får inte någon ersättning alls. Däremot får de fortsätta att betala lön under såväl mästerskap som andra landslagsläger.

– Vår ambition är att förändringar ska komma till stånd både när det gäller mästerskapsbonus och utbildningsersättning för att stärka det arbete som görs i klubbarna. Med andra ord att klubbarna som leder utvecklingen stimuleras och premieras, säger ordföranden Annika Grälls, till EFD:s webbplats.

Klubbar i Tyskland, England och Sverige har flest spelare med under mästerskapet. Wolfsburg toppar listan med 13 spelare, en fler än Lyon. Av svenska klubbar har Eskilstuna åtta spelare på plats i Nederländerna, medan både LFC och Rosengård har sju.