– Linköping är Sveriges bästa lag. Det märker man på träningarna och på ambitionen hos spelare och ledare. Det känns som att jag inte varit i ett så här bra lag tidigare, sa Banusic.

21-åringen log efter 3–1 i första träningsmatchen mot Djurgården.

Det var en helt okej start på säsongen för LFC.

Det var mer än så för Marija Banusic.

Med målglada anfallstrion Pernille Harder, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö numera i utlandstjänst krävs att någon eller några av nyförvärven kliver fram och lyfter.

Nu såg nya forwarden till att göra det direkt.

Landslagsmeriterade 21-åringen, värvad från Eskilstuna där hon inte var helt ordinarie i fjol, firade försenad julafton i första halvlek i lätta snöfallet på Linköping arena. Gjorde äkta hat trick på tio minuter (!) när LFC tog över helt och gick från 0–1 till 3–1. Strax senare hade hon dessutom bud på mer.

– Kallt och blött, men skönt att vara i gång. Det är långt kvar tills serien börjar, sa Marija Banusic.

Hur mycket betyder det för självförtroendet att få göra mål?

– Jag har alltid gjort mål. Nu är det mer att jag alltid vill vinna. Hur det är med självförtroendet baseras mer på det. Så så länge vi vinner är det inga problem.

Sammanhållning

Säsongen 2016 slutade som bekant med guldjubel efter festmatchen mot Eskilstuna.

2017?

Började med att lagkaptenen Magdalena Eriksson slog hål i luften så att Djurgården kunde göra 0–1 efter inte ens två minuter av första träningsmatchen. Det var ingen vidare start, men det blev snabbt bättre.

Inte minst för ovannämnda Banusic.

– De första veckorna här har varit jättebra. Jag kände mig välkommen direkt. Sammanhållningen är något utöver det vanliga och det betyder massor när alla ska passa in och så mycket avgörs av hur man mår, sa hon.

Du låter nästan lite överraskad.

– Nja, jag visste att Linköping var laget för mig. Jag är Inte chockad eller så, men jätteglad att det är så. Alla bryr sig om alla. Det syns på planen också. Det är jävligt roligt.

Neto bäst

Det var två måls ledning i paus och blev inte mer än, trots att bland annat Lina Hurtig (framspelad av Banusic) hade helt öppet läge att utöka när det blev mer ryckigt med diverse byten. Försöket att spela med en 3–5–2-uppställning fungerade mestadels tillfredsställande, även om det så klart finns taktiska detaljer att slipa på.

Var det någon som visade spelmässig form per omgående så var det Claudia Neto. Portugisiska spelmotorn var aktiv, hade mycket spring i benen, tog ett stort ansvar i speluppbyggnaden och slog inte många passningar fel.

– Klart att det finns myckjet att jobba med. Vore konstigt annars. Men rätt många är trots allt kvar från i fjol och spelet är likt som det såg ut då, sa Marija Banusic.