Första trepoängaren på en och en halv månad. Efter en längre period utan seger har IFK Norrköping dalat rejält i division 1-tabellen, men mot Lindö bröts sviten utan vinster, och IFK kunde lämna nedflyttningsplatsen. För gott eller för ett tag, återstår att se.

Mot Lindö började det på bästa sätt. Redan efter en minut och 20 sekunder höll sig Olivia Lindgren framme och stötte in ledningsbollen efter en tilltrasslad och rörig situation i straffområdet efter en högerhörna.

– Ett hopslag, sen gick den in, beskrev Olivia sitt tidiga ledningsmål mot sina gamla lagkamrater.

Artikelbild

| IFK-jubel efter Maja Lundmans 2-1-mål mot Lindö.

Olivia spelade i Lindö så sent som för ett år sen, men bytte tillbaka till IFK igen förra sommaren. Den här derbykvällen var hon en av de bästa i hemmadressen med sitt slit och riv på topp. Det fanns bud på fler mål, för Olivia men även för både med- och motspelare. Inledningen var en orgie av missade lägen från båda håll.

– Jätteskönt att vi fick in ledningsmålet så pass tidigt så vi inte blev frustrerade. Tyvärr tappade vi initiativet sen ett tag och Lindö hade några farliga lägen. Vi fick vara glada för att ha 1–0 med oss in i pausen, sa Olivia.

Kvitteringen kom dock fem minuter in i andra halvleken när nyss inbytta Mathilda Riemer kom till avslut mot ett väl tafatt hemmaförsvar.

– Onödigt att släppa till det, då blev det darrigt ett tag. Viktigt att vi kunde få 2–1 så pass snabbt sen, sa Olivia medan lagkamraterna ställde upp för lagfoto och gemensamt jubel längs ena långlinjen på Östgötaporten.

Artikelbild

I 58:e minuten kom Maja Lundman helt fri och avslutade rejält, utan chans för Anna Veström i Lindös mål.

Efter det ledningsmålet hade Lindö svårt att skapa några riktigt vassa lägen och istället kunde IFK utöka till 3–1 på straff genom Linda Karlsson med fem minuter kvar att spela.

Artikelbild

– Vi kämpade bra där ute, men det finns mer att önska i passningsspelet. Tre poäng var ändå det viktiga, en derbyseger är alltid lite extra skön. Alla tänder till lite mer än vanligt, nu ska vi fortsätta uppåt i tabellen också, sa Olivia med ett leende.

IFK-tränaren Anders Gahnström var nöjd över att den negativa resultattrenden bröts.

Artikelbild

– Jätteviktigt med tre poäng, dels för att det är derby men framförallt för att studsa uppåt i självförtroende. Skönt efter några förluster i rad, sa Gahnström.

Att laget lämnade nedflyttningsplatsen hade mindre betydelse.

Artikelbild

– Jag tittar inte på tabellen, den är helt ointressant så här års. Spelmässigt var det ett fall framåt men jag är irriterad på hur vi släppte till deras kvittering. Där måste vi försvara oss bättre, sa IFK-tränaren.

Målen: 1–0 (2) Olivia Lindgren, 1–1 (50) Mathilda Riemer, 2–1 (58) Maja Lundman, 3–1 (85) Linda Karlsson (straff). Varning, Tove Werner, IFK. Publik: 238.