Nya LFC-mittfältaren ser bestämd ut när hon säger det.

Men leendet finns där hela tiden.

Efter några år i Piteå har Stockholmstjejen flyttat söderut och är en av många nya som ska se till att Linköpings FC ska nå gyllene höjder även den här säsongen.

Artikelbild

– Jättekul att få komma till Sveriges bästa lag och en så proffsig miljö. Det var två jättebra år däruppe, men det var dags för något nytt för att ta nästa steg. Jag ville spela den fotboll som jag vill och då var LFC det mest tilltalande alternativet i allsvenskan. Jag tror att jag kan utvecklas mest och bäst här, säger Irma Helin.

Tidig debut

Redan som 14-åring gjorde hon debut i Djurgårdens A-lag – och gjorde, framspelad av Victoria Svensson, mål första gången hon rörde bollen i en försäsongsmatch. Med huvudet, dessutom. I en intervju fick hon frågan vad som var viktigast. Svaret:

– Framför allt är det att ha kul. Men jag vill bli bättre hela tiden. Jag vill bara fortsätta att utvecklas, då kan man bli hur bra som helst. Jag har tiden framför mig.

Nu skrattar hon åt minnet och säger:

– Jag tror att det tidigt såddes ett frö att det här är det roligaste som finns. Från första träningen, eller nåt. Visst har det varit tuffa tider, men jag har aldrig känt att ”nej, den här träningen vill jag inte gå till”.

– Jag har alltid drömt om att bli fotbollsspelare och jag är väldigt glad över att vara där jag är i dag, säger Irma Helin.

Annat liv

Hon tittar sig omkring på Linköping arena.

Blir tyst ett kort tag.

Funderar.

– Ju äldre jag blivit, desto mer har jag förstått vikten av att ha ett annat liv också. Hur jag presterar på fotbollsplanen kan inte avgöra allt, för då finns snart ingen trygghet kvar.

– Jag läser mycket böcker och jag gillar inredning, men ända sedan jag var liten har mycket handlat om att prestera. Men du får vara noga med självkänslan och förstå att hur det går i matchen inte avgör vem du är som människa.

Det är inte alla som har den insikten.

– För mig har det varit viktigt. Att inse att jag inte bara är ”Irma Helin,fotbollsspelaren”.

Hon debuterade i fjol i A-landslaget (mot Iran) och sommarens EM-slutspel finns där någonstans i bakhuvudet. Men det blev ingen plats i truppen till Algarveturneringen som väntar inom kort.

– Självklart tänker jag på att jag vill till landslaget. Nästa mål för mig är att bli ordinarie där. Men du får inte sväva iväg för långt med de tankarna.

Bild med Zlatan

Hon är inte typen som sitter tyst i hörnet och som ingen lägger märke till.

Som på fotbollsgalan i höstas. Före festligheterna i Globen skrev hon på sitt Twitterkonto: ”Hoppas Zlatan är på Fotbollsgalan i kväll. I så fall ska jag lämna bord tre väldigt snabbt.” Några timmar senare kunde hennes följare läsa: ”OMG JAG VILL GRINA, ZLATAN SITTER VID BORDET BREDVID.”

Det slutade förstås med en bild på henne och Zlatan Ibrahimovic.

– Kanske inte så vanligt att någon som spelar i ett annat landslag går fram och ber om en bild. Det var en kul grej. Men har de inget annat att skriva om, kände jag efter­åt. Zlatan har varit en ­favorit ända sedan jag var liten. Nu spelar han i rätt lag också. Haha.

Även om Linköping nu blir basen under de närmaste åren är det fortfarande Stockholm som är allra mest hemma. Det är skillnad på 85 mil från Piteå till bara 20 nu.

– Det blir rätt mycket tid där också. Jag ska åka upp nu efter träningen. Alla hjärtans dag, du vet.