IFK-direktören om kritiken: "Full förståelse"

Förödelsen gör att Östgötaporten inte går att använda. "Det känns som man haft inbrott hemma", säger Jens Magnusson.

Norrköpings kommun 4 november 2019 18:30

Sporten träffade en nedstämd Jens Magnusson på hans kontor. Ett par timmar tidigare hade klubbdirektören publicerat ett brev till klubbens supportrar där han bad om ursäkt för lördagens scener som kulminerade med planstormningen.  

Förstörelsen på konstgräset visar brännskador. På läktaren är det mängder av bortslitna stolar. Hemmabåset sönderslaget. Ena målet är saboterat och nätet bortklippt.  

Det kommer inte spelas fotboll på Östgötaporten på ett tag.

–  Planen går inte använda, när det är brännmärken i den kan det vara farligt att spela. Planen är avstängd tills vidare. Hoppas vi kan få igång den så snabbt som möjligt. Allt ifrån LED-skyltar till reklam är förstört. En viktig del är kontakten med vår publik. Hoppas, trots det trista slutet, att de vill vara med och stötta oss även framöver. "Parken" är deras hem och det ska kännas tryggt här. Men detta är på en helt annan nivå jämfört med Malmö tyvärr. Det är tråkigt att se, säger Jens Magnusson.

Som ägnat större delen av tiden efter lördagen åt att svara och förklara för upprörda IFK-fans.

–  Mycket mail, samtal och sms. Jag har full förståelse för att en del gick härifrån med en känsla av besvikelse och att matchen inte alls blev den positiva upplevelse som vi vill ha här.  Två guldfiranden på hemmaplan sedan 2017, där vi inte har varit laget som firar – jag förstår att det sätter djupa spår hos supportrar och att det känns jobbigt och tungt för många, säger Magnusson.  

Och spårar ett stort problem till att gästande supportrar kunde komma över biljetter till fel läktarsektioner via en omfattande andrahandsförsäljning.

– Jag har ju pratat med åskådare och supportrar på olika sektioner som har blivit utsatta både verbalt och fått allt ifrån öl till spottloskor på sig. Jag är oerhört ledsen att det blev så, såklart. Många reagerade på planstormningen. Där vill jag vara tydlig med att det är inte tillåtet att beträda planen. Det var budskapet som vi var tydliga med innan match, under match och sen när arenan är byggd som den är och det är 5,6-7  000 som bestämmer sig för att ta sig in på planen, då är det omöjligt att stoppa det i praktiken. Det var inte på något sätt något som var tillåtet men en realitet som vi fick hantera.  

Jag har läst kritik att det inte fanns några ordningsvakter på Östra, där det fanns mycket djurgårdare?

– Det fanns både publikvärdar och ordningsvakter på Östra, men det är en väldigt svår situation när man inte har kontroll över var folk köper biljett via en stor andrahandsförsäljning. Årskortsinnehavare kan hamna bredvid personer man absolut inte ska ha bredvid sig som uppträder på ett sätt som är minst sagt beklagligt. Har man en bit över 15 000 åskådare är det svårt att hantera varje sådan situation som uppstår på plats, även om man hade velat göra det. Men jag håller med om arbetet på långsidorna och framför allt Östra hade kunnat vara bättre. Absolut.

Med facit i hand – vad hade ni kunnat göra annorlunda?

– Det är det som vårt uppföljningsarbete som inleddes direkt efter slutsignalen skall ge svar på. Det är ett samarbete med polis och andra myndigheter på arenan också såklart. Klart man hade velat flytta vissa grupper som kommit över biljetter på felaktiga sektioner, framför allt i närheten av Curva Nordahl. Det gjordes en taktisk bedömning på plats att det inte var möjligt att göra det. Jag förstår, har full förståelse för, att våra supportrar upplevde det provocerande.  

Finns det något som kan falla tillbaka på IFK Norrköping? Jag tänker på planstormningen.

– Vi får väl invänta rapporten från delegaten. Jag pratade med företrädaren för SEF och förbundet innan de åkte härifrån. De tyckte vi som helhet hade hanterat matchen på ett bra sätt. Sedan var det extraordinära omständigheter kring matchen. Det blev vissa rättsliga efterspel i Kalmar, efter AIK:s guld. Det är svårt att uttala sig om. Vi får helt enkelt invänta, svarar Jens Magnusson.

Det var ett slut på säsongen som klubbdirektören hade klarat sig utan.

– Precis som många supportrar tyckte så gjorde det ont i hjärtat. Det var jobbigt att gå runt på lördagskvällen och se den förödelse som var. Det känns som man haft inbrott hemma.  

Ni kommer att kunna fakturera Djurgården för förstörelsen?

– Ja, Djurgården kommer få vara med och ta sitt ansvar i det här precis som Malmö var med och tog sitt ansvar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson

Ämnen du kan följa
IFK Norrköping 2019
Fotboll

Hett stormöte direkt för IFK i premiären

Fotboll

IFK ökar mest av alla klubbar i ny rankning

Fotboll

Anfallaren uppges ha gjort sitt val

Fotboll

IFK:s speldatum klara fram till EM-uppehållet

Fotboll

Uppgifter: IFK jagar norsk publikfavorit

Visa fler
Läs mer
Fotboll

IFK-spelaren: "Det kommer att kännas naket"

Fotboll

Sista månaden med Sead i IFK? "En komplicerad fråga"

Fotboll

Bekräftat: Han ansluter som ny tränare i IFK

Fotboll

Vi sänder alla östgötalagens matcher i ettan

Fotboll

Klart: Maif kan starta ettan 14 juni

Visa fler