Klart: LFC skapar nytt F17-lag med Kenty

Efter nedläggningen av LFC:s F19-lag inför säsongen satsar nu klubben på att starta en ungdomsverksamhet igen. Den här gången blir det ett F17-lag i samarbete med Kenty.

Linköpings kommun 21 oktober 2019 15:45

Tränaren Fredrik Falkevall, som nu är med i Kentys organisation, har blivit anställd som tränare för LFC:s och Kentys nya satsning på ett F17-lag. Alltså är det redan spikat att samarbetet blir av. Nu är det endast det sista finliret som klubbarna ska komma överens om innan det drar igång på riktigt. 

– Det är bara formaliteterna som vi inte hunnit prata om med allt i från var vi ska träna och vilka dräkter vi ska ha. Vi ska även diskutera hur vi ska starta det hela, vilka målsättningar vi ska ha nu och vad målet är på sikt. Vi kommer senare ha en träff med de tilltänkta spelarna och ge ut mer information, berättar LFC:s klubbdirektör Ann-Sofie Brehmer Hjertstedt.

Stommen kommer naturligt att bestå av spelare från Kenty, men även spelare utifrån. Anledningen till att det blev just Kenty som samarbetspartner är för att deras F17-lag kommer att vara med och spela SM och har visat att de både har bredd och elit i föreningen då de vann alla DM-finaler i somras. 

– Vi vill fortfarande vara stadens lag och samarbeta med alla föreningar. Men istället för att rekrytera utifrån och slå sönder andra föreningar känns det ganska naturligt att gå tillbaka och knyta ann till våra rötter i Kenty, säger Hjertstedt. 

Vad är anledningen till att det blir just ett F17-lag? 

– Vi ser att de tjejerna som vi kanske skulle vilja ha i en F19-trupp redan har lämnat oss en gång. Vi ser ingen anledning till att värva tillbaka dem. Sedan vill vi bygga underifrån och inte hamna i samma sits som sist. Vi vill att de tjejerna som vill satsa helhjärtat söker sig hit och att det blir ett naturligt steg för dem. De tjejerna som kommer hit ska inte bara ha talang utan även ha en förståelse för vad som krävs. Man kan till exempel inte åka på en skidsemester om det hamnar i vägen för fotbollen.  

Förrutom F17-laget kommer även Falkevall vara ansvarig för att hålla en god kontakt med föreningar runt om i länet. 

– Det är många föreningar i Linköping som fått snurr på sin flickverksamhet så tanken är att Fredrik också blir ansvarig för att vara stödet ut till dem. Nu har vi ju vår fadderakademi där LFC-spelare har åkt ut till föreningarna för att skapa förebilder för unga tjejer. Men nu vill vi utveckla det ännu mer och hitta sätt för att även utbilda tränarna. Det sker ur ett jämställdhetsperspektiv där tjejer ska ha samma rätt till utbildade tränare som killar, säger Hjertstedt. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi

Ämnen du kan följa
Läs mer
Fotboll

Delade premiärkänslor hos fansen: "Blir en coronapokal"

Fotboll

Polisen om ÅFF: "Det finns ingen misstanke"

Fotboll

Förre IFK-forwarden stekhet i sommarfönstret

Fotboll

Beskeden som får IFK-managern att applådera

Krönika

Hade det också riskerats hade det sett kolmörkt ut

Visa fler