Efter första EM-omgången – de har imponerat mest

Fotbolls-EM är i full gång och nu har samtliga nationer spelat åtminstone en match, vilket gör det till hög tid att summera gruppspelets första omgång. Vilka är lagen som har imponerat mest än så länge och vilka har fått oss att tvivla på deras förmåga? Låt oss ta en titt på om vi kan dra några slutsatser efter den första EM-omgången.

23 juni 2021 08:52

Italien flög fram mot Turkiet

Det är många som anat att Italien ska kunna gå långt i sommarens Europamästerskap, men frågan är om det är någon som var beredd på hur de skulle flyga fram i öppningsmatchen mot Turkiet. 

Italien var både flera nummer större än sin motståndare och visade upp en bländande fotboll – något som också gett ringar på oddsmarknadens vatten. Inför turneringen var Italien ett av lagen som ansågs ha en outsiderchans till att vinna EM, men besöker du exempelvis nylanserade Expekt idag kan du se att de seglat upp till att bli en av de främsta favoriterna.

I detta nu är det endast storfavoriten Frankrike som har lägre odds på att vinna turneringen än i Italien. Länderna som skuggar Frankrike tillsammans med Italien är Belgien och England. Strax efter dem hittar vi Portugal och Spanien.

Belgien befäste sin position som favorit

Efter Italiens prestation i öppningsmatchen måste nog Belgiens överkörning av Ryssland ses som det mest imponerande resultatet i omgång ett av gruppspelet. I den matchen var det egentligen aldrig något snack om saken – Belgien, ledda av Romelu Lukaku gjorde 1-0 i St Petersburg redan efter 10 minuter. Därefter malde de ner sina ryska motståndare med ytterligare två mål. 

Belgien har varit en av de stora förhandsfavoriterna inför mästerskapet och med sin uppvisning mot Ryssland befäste de den positionen ytterligare.

England och Frankrike gjorde vad de skulle

Två andra av turneringens stora förhandsfavoriter, England och den regerande världsmästaren Frankrike, tog också tunga segrar i sina första matcher. De två nationerna imponerade kanske inte lika mycket som Italien och Belgien, men de ställdes också mot betydligt tuffare motstånd. 

England tog en stabil 1-0-seger mot Kroatien, laget som de förlorade mot i VM-semifinalen 2018, och Frankrike – som spelar i “dödens grupp” med både Tyskland och Portugal – lyckades besegra sina tyska rivaler, också det med 1-0. 

Lagen som har underpresterat

Samtidigt som Italien imponerade i sin öppningsmatch, så går det inte att blunda för att deras motståndare Turkiet såg förvånansvärt bleka och oorganiserade ut. Turkiet gick in i turneringen som favorit till att knipa andraplatsen i grupp A, men mot Italien såg vi ett helt annat lag än det vi sett i upptakten till mästerskapet. 

Den senaste tiden har Turkiets landslag visat upp ett kompakt försvarsspel och de har varit en motståndare som är svår att bryta ned, men mot Italien var bristerna i deras defensiv påtagliga. I skrivande stund har resultatet mellan Turkiet och Wales dessutom hunnit trilla in och baserat på det ser det ut som om Turkiets defensiva problem fortsätter.

Ett av de mer anmärkningsvärda resultaten från den första gruppspelsrundan var Danmarks förlust mot Finland. Med tanke på omständigheterna efter de tragiska händelserna som utspelade sig med Christian Eriksen i den matchen hade det dock varit hårt att kalla förlusten för en flopp. Att Danmark ens slutförde matchen bör snarare ses som en bragd.

Slutligen var det många som trodde att Sveriges gruppmotståndare Polen skulle vara på tok för tunga för Slovakien, men de var de sistnämnda som gick segrande ur den matchen. 

Det återstår att se om favoriterna kan hålla för trycket i de avslutande matcherna i gruppspelet och om de som underpresterat kan vända på sina negativa trender.

Från

Casinoguide.se