Så ser kritiken ut mot UEFA efter fotbolls-EM 2020

Kritik har riktats från flera olika håll. Här summerar vi kritikernas EM 2020 och tittar på framtidens världsmästerskap i Qatar.

23 juli 2021 16:54

Doften av avslagen öl har ännu inte lagt sig varken i London eller Köpenhamn efter bataljen om finalplatsen den 7 juli. Nu väntar finalen mellan Italien och England på Wembley och vi kan börja summera ett fotbolls-EM som bjudit på både fantastiskt spel och äntligen lite publikinramning, men också kraftig kritik från flera håll och kanter. 

 

Till det positiva först. Publiken har äntligen släppts in på fotbollsarenorna igen och för alla sportälskare har det inneburit en extra krydda i de fartfyllda matcherna. Fotboll ska upplevas live och utan publik blir det ingen riktig live-upplevelse. Vi har också fått se fantastiska matcher och en hel del skrällar som fått storlagen att darra. 

 

Vid sidan av EM har allsvenskan dragit i gång, precis som Champions League-kvalet. Nu råder bara kort vila innan de stora ligorna börjar sina spelscheman i augusti. På https://betting.com/sv/tips/fotboll hittar du alltid de senaste matcherna och analyserna som kan behövas för ditt spel.

 

Miljöpåverkan

 

Men EM har till stor del präglats av kritik. Hela arrangemanget kritiserades redan innan pandemin för att ha en onödig negativ påverkan på miljön. Eftersom värdskapet delats upp i ett stort antal länder skulle det innebära väldigt många flygresor i Europa, både för spelare och supportrar. Sverige var ett av de landen som fick spendera flest flygtimmar i luften med destinationer över hela Europa. Från södra Spanien till Ryssland. 

 

Karl-Erik Nilsson, ordförande på Svenska Fotbollsförbundet och förste vise president i UEFA är en av de som visat sitt missnöje öppet. I en artikel i Aftonbladet uttrycker han sig och menar att resandet inte bara varit dåligt för miljön, utan också på grund av rådande coronapandemi. Han understryker att det är positivt att fans kan vara på plats, men att det blir olyckligt och orättvist när det inte funnits möjlighet till fans från båda de spelande länderna på grund av inresekarantäner osv. Det senaste exemplet på detta såg vi mellan Danmark och England i semifinalen på ett Wembley som totalt dominerades av engelska supportrar. 

 

Kritik från domareliten

 

I SVT:s EM-studio har vi fått följa EM tillsammans med bland annat Jonas Eriksson, tidigare elitdomare på internationell toppnivå. I en artikel som publicerats på SVT.se riktar han hård kritik mot hur mästerskapet saknat transparans när det kommer till uttagningen av vilka domare som ska döma vilka matcher. Eriksson menar att det definitivt råder politik bakom besluten, som sker helt i det dolda. Domarna förväntas bara vara redo och blir tilldelade en match relativt kort inpå. 

 

Framförallt riktar Eriksson kritik mot att uttagningen sker i det dolda, utan motiveringar och framförhållning. De domare som gjort bäst ifrån sig under mästerskapet får sällan döma de lag som gjort bäst ifrån sig och gått till semifinal eller final. 

 

Jonas Eriksson hoppas nu på att kritiken framförs och väcker debatt i en fråga som han menar många domare känner igen sig i, men få vågar prata om eftersom de är rädda att minska sitt värde. 

 

Inför semifinalen mellan England och Danmark uttryckte han sig kritiskt i studion och menade att fotbollen förtjänar en transparens i domaruttagningen. Både sporten och de inblandade individerna. 

 

Fortsatt kritik mot UEFA och VM i Qatar 2022

 

Det har väl knappast undgått någon att nästa stora FIFA-arrangemang har skapat het debatt bland fotbollsexperter, supportar och människorättsorganisationer. VM i Qatar 2022 är kontroversiellt på grund av hur gästarbetare i landet behandlats, de som byggt upp hela infrastrukturen och arenorna inför mästerskapet. Amnesty har satt press på FIFA och visat på allvarliga brister gällande arbetsvillkor och hur kvinnliga gästarbetare utsatts och utnyttjats, både arbetsrättsligt men också rent sexuellt. 

 

Amnesty uppskattar också att cirka 6 500 människor har omkommit till följd av arbetsplatsolyckor och andra arbetsrelaterade orsaker. 

 

Protesterna mot mästerskapet har varit högljudda men från svenskt håll har man valt en annan väg. SvFF har gjort studiebesök genom generalsekreteraren Håkan Sjöstrand och fört diskussioner med både Amnesty och Svenska byggarbetarförbundet. 

 

Bättre förutsättningar inför EM 2026

 

Men förutsättningarna ser bättre ut för EM 2026 om man ska lyssna på kritikerna som pekat på resorna som ett stort problem. Mästerskapet 2026 kommer att hållas i Tyskland som har ett starkt infrastrukturnät och mängder av arenor i mästerskapsklass. 

 

Så efter en period med två hårt kritiserade mästerskap kan alla fotbollsälskare snart komma att se ljuset i tunneln igen. 

Från

betting.se