"Bra läge för IFK att sälja i sommar"

Fotbollslivet leker för IFK Norrköpings Simon Skrabb. 24-åringen får gott om speltid både i klubblag och i finska landslaget och en stark sommar kan ge honom en rejäl skjuts ut mot Europa.

10 juni 2019 12:00

I en lång intervju med finska Hufvudstadsbladet berättar Skrabb om sina planer för framtiden.

– Det börjar vara aktuellt att röra på sig, men det gäller att prestera. Agenterna får sköta snacket mellan klubbar, men det känns som att det är ett bra läge för klubben att sälja i sommar eller i vinter, säger han till tidningen.

LÄS MER: De kan lämna IFK i sommar

LÄS MER: Landslag i stället för semester

Simon har hunnit med fem och ett halvt år i Sverige och "Peking" är hans tredje klubb efter Åtvidabergs FF och Gefle IF. Kontraktet sträcker sig till december 2020.

Men tiden i Norrköping har inte varit smärtfri.

– Två benbrott och sedan ett skadat ledband i vristen i år. Jag har haft oflyt.

Skadorna har tvingat honom till långa viloperioder och bromsat hans utveckling.

– Om en säsong är nio månader lång och man missar tre av dem varje år bromsar det. Dessutom tar det ofta ett bra tag att hitta formen igen. Det känns som att man slänger bort halva året hela tiden.

I vår har han spelat wingback i ett skadeskjutet IFK Norrköping och det finländska energiknippet har imponerat på en för honom ovan position.

Han talar själv om en "nödlösning".

– Det gick väldigt bra och sedan har jag fastnat där. Det är ingen position som jag tycker att jag ska ha i framtiden, klargör Simon som kommer från Jakobstad och har svenska som modersmål.

Även om han bara ser allsvenskan som ett mellansteg i karriären trivs han fint i Östergötland.

– Träningsmiljön är väldigt utvecklande. Alla är hungriga och vill framåt. Det är en språngbräda ut i Europa. Väldigt många med stora planer kommer dit. Tack vare försäljningarna har klubben byggt upp en stark ekonomi, men man har inte råd att stoppa spelare. Då dör hajpen runt IFK ganska snabbt, tror Simon Skrabb.

Apropå hajp finns det en rejäl sådan kring Finlands landslag som vunnit två av tre matcher i EM-kvalet. Enda förlusten kom mot Italien.

I förra veckan avfärdade "Lejonen" Bosnien-Hercegovina inför 16 000 begeistrade supportrar i Tammerfors (2–0) och enligt Skrabb uppträder landslaget med ett helt annat mod och pondus än tidigare.

Finland har aldrig kvalificerat sig för ett stort mästerskap och man är naturligtvis oerhört sugna på att lyckas.

– Våra landslagsresultat och spelarnas framfart i klubblagen har skapat det här. Det är lite upphajpat i stället för att vi är nertryckta i stövlarna, säger Simon Skrabb.

Han var med i det misslyckade kvalspelet till VM i Ryssland förra året.

– Det kvalet var dött och det handlade ungefär om att vi inte skulle skämma ut oss ännu mer. Nu har vi byggt upp något och verkligen gett oss själva möjligheten.

Finland skuggar fullpoängaren Italien i grupp J och på tisdag kväll väntar tabelljumbon Liechtenstein på bortaplan.

Allt annat än tre poäng vore ett misslyckande för pånyttfödda Finland.

Annat var det för bara några år sedan och Simon Skrabb går ganska hårt åt förre svenske förbundskaptenen Hasse Backe i intervjun med Hufvudstadsbladet.

– Jag kommer ihåg när Hasse Backe var tränare och ställde upp med en fembackslinje och mittbackar på mittfältet mot Kroatien. Det ger ju ingen tro på att laget ska klara sig. Då blir ju tanken mer att "de är bättre, vi försvarar och hoppas på det bästa".

– Nu tror vi på att vi kan hitta lösningar. Vi kan och vågar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pär Andersson