HBK på väg att resa sig igen

Klassiska Hemgårdarna BK var på väg att försvinna. För gott. Nu andas klubben mer optimism än på många år – tack vare ett gäng drivna killar från Skäggetorp.

5 juni 2018 15:30

På en presskonferens under tisdagen presenterade klubben en plan för hur man ska resa sig ur krisen. Tack vare ett samarbete med flera aktörer håller hemmaarenan Lycketorp, som legat öde sedan i höstas, på att renoveras och tanken är att fotbollsplanerna ska vara spelklara redan om två veckor. Linköpingsföretaget Botrygg lägger ungefär 100 000 kr när man sponsrar med arbetskraft och material till upprustning av omklädningsrum och klubbstuga som är i stort behov av renovering där taket läcker och där det uppstått vattenskador.

– Vi är glada att kunna hjälpa till, säger Maria Brahim, byggchef på Botrygg.

Även Tekniska Verken har gått in som sponsor, ett treårigt avtal är påskrivet som ger föreningen 20 000 kr per år. Linköpings kommun, ÖFF, Sisu och ÖIF är också inblandat och ger stöd på olika sätt.

HBK har länge varit inne i en negativ spiral och efter förra säsongen var krisen ett faktum då föreningen stod utan några juniorlag och den dåvarande styrelsen funderade på att lägga ner A-laget. Men under vårvintern bestämde sig sex unga killar, alla med hjärta för HBK, att försöka få rätsida på klubben.

– Jag var orolig för om min förening skulle finnas kvar över huvud taget, säger nuvarande ordföranden Ayar Shekha.

Tillsammans med Gramos Gutiqi, Amir Suljic, Adis Durmo, Ilhan Pepeljak och Selim Akremi bildar han sedan i mars HBK:s nya styrelse som hittills fått jobba stenhårt.

– Det är klart att man ibland undrar vad man gett sig in på, jag trodde ärligt talat inte att det skulle vara så här mycket. Men tack vare våra sponsorer har vi kommit väldigt långt på kort tid. Vi ser ljuset i tunneln, säger Ayar Shekha.

Amir Suljic fyller i:

– Det är fortfarande ett ekonomisk stålbad och vi har väl inte riktigt hela bilden klar för oss än, men vi betalar alla fakturor som kommer och hoppas kunna återinvestera i verksamheten nästa år.

Klubben har redan startat upp tre pojklag och har dessutom en öppen verksamhet där tjejer får komma och träna en gång i veckan. Målsättningen framöver är att ha ett lag per årskull på både pojk- och flicksidan.

Just satsningen på barn och ungdomar i Skäggetorpsområdet tilltalar Andreas Hagström från Linköpings kommun.

– Föreningslivet i Skäggetorp är minst utvecklat i Linköping, varje satsning som görs i det här området är väldigt bra och vi är glada för samarbetet med HBK. Som kommun har vi egentligen inte gjort mer än vad vi gör för andra idrottsklubbar, säger Andreas Hagström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Claes Nilsson