LÄS MER: LFC värvar back från USA

På vägen ut till arenan spelas vackra Eagles-klassikern ”A new kid in town” i bil­radion och det är en händelse som ser ut som en tanke.

Byt ut ”kid” mot ”girl” och det blir klockrent.

Artikelbild

Julia Ashley är ny i stan, ny i klubben och en av dem som ska se till att Linköpings FC kan ta steg framåt efter ett minst sagt turbulent 2018.

Själv har 22-åringen från New Jersey tillbringat de fyra senaste åren på University of North Carolina i Chapel Hill. När nu examen är klar väljer hon att flytta till Europa för att få en kickstart på livet som professionell fotbollsspelare.

Annars var det så att hon i våras draftades av Sky Blue FC i amerikanska damligan (NWSL) – trots att hon tydligt gjort klart att hon inte ville spela för hemmaklubben, som fått mycket hård kritik för att erbjuda usla villkor för sina spelare.

– Jag pratade med mina föräldrar och vi kom fram till att flytta till Sverige var bästa lösningen för mig. Det känns stort att komma till en så framgångsrik klubb, säger Julia Ashley.

Hon är som de allra flesta amerikanska idrottstjejer på uppdrag i annat land är mest. Lättpratad, öppen och nyfiken. Nu värvad till LFC för att ta plats i mittförsvaret för att ersätta lagkaptenen Janni Arnth.

– Jag tror att det är där som klubben vill att jag ska spela. Men det fungerar bra på kanten också. Jag är ganska snabb och atletisk. Bollvinnare, skulle jag säga.

Till att börja med gäller kontraktet under våren, men med möjlighet att förlänga säsongen ut. I universitetslaget North Carolina Tar Heels – som fostrat 80 proffsspelare – gjorde backen bland annat det avgörande målet i semifinalen som tog laget till final i amerikanska collegecupen.

Hon landade i Linköping på söndagen och gjorde första träningen med nya laget på måndagseftermiddagen.

– Jag har inte spelat match på länge och inte heller tränat så mycket organiserat. Så det ser jag verkligen fram emot. Jag älskar New Jersey, men gillar samtidigt att se mig om och söka efter nya äventyr. Genom att komma hit och vara så långt hem­ifrån utmanar jag mig själv också.

Första intrycken av Linköping?

– Jag blev lite förvånad när jag landade och såg all snö. Men jag gillar det. Annars har jag inte hunnit se så mycket. Jag har gått runt och tittat lite i stan och fått hjälp av några snälla tjejer i laget att hitta till Ikea. Det behövdes.

Hon skrattar.

– På kvällen var jag sedan och handlade mat själv. Det tog nog en och en halv timme innan jag hittade allt jag skulle ha i affären.

Julia Ashley har en match i USA:s U23-landslag på sitt cv och hymlar inte om målet att förr eller senare (gärna förr) tar plats i A-landslaget.

– Jag inser att det är för tidigt att drömma om VM i sommar. Förmodligen OS nästa år också. Men sen kanske. Jag kommer säkert också spela i NWSL någon gång i framtiden.

När jag hoppar in i bilen slår det mig att det inte vore så dumt med Bruce Springsteen och ”Jersey girl” på radion.

Men det får bli på Spotify samtidigt som den här ­texten skrivs.