Effektiviteten är nyckeln för IFK

Mycket fanns hos IFK i rond ett men inte effektiviteten. Den måste vara på plats om man ska kunna lamslå israelernas skyhöga optimism.

14 augusti 2019 19:04

De verkar säkra här nere, israelerna. De tror att deras Hapoel Beer Sheva ska ta rond två mot IFK Norrköping utan att förta sig. Det är nästan så att deras optimism slagit över och nått en provocerande nivå under mitt första dygn här. Mer eller mindre samtliga som fått frågan av mig i den 35-gradiga hettan (det känns som 45) har utan att tveka lämnat ett svar som stavas komfortabel hemmaseger. Någon blev till och med lite argsint när jag följdfrågade hur de kunde vara så säkra. Det behöver inte motiveras, menade mannen.

Oavsett vad den påtagliga optimismen hos israelerna grundar sig i är det en sak som är säker. På Turner Stadium, där Hapoel Beer Sheva är starka, väntar en helt annan uppgift än den på Östgötaporten. Då kommer det utöver en sjujäkla arbetsinsats och mer därtill också krävas att man förvaltar chanserna när man får dem. Det kommer krävas effektivitet.

Efter slutsignalen förra torsdagen har jag funderat mycket på termen effektivitet och det snack jag hade med Lars Krogh Gerson innan matchen. Han uttryckte sig smart, tydligt och andemeningen var att lag på den här nivån tar tillvara på chanserna man får. Han hade rätt. Tji fick Krogh Gerson och hela IFK Norrköping när Hapoel förvaltade en av sina få chanser på Östgötaporten och fick ett önskvärt resultat med sig hem. Fullt lika effektiva var inte IFK som dominerade matchen och borde gjort ett, kanske till och med två mål till.

Man kan prata hur mycket man vill om en bra prestation och att man förtjänade mer (den var förvisso bra och man förtjänade mer) men bollen ska in i mål och den delen av fotboll handlar om kvalité – och inte tur eller tillfälligheter. En kvalité som IFK måste ha om man ska nå nästa anhalt och ännu längre.

Under torsdagen väntar ett nästintill fullsatt Turner Stadium (arenan tar drygt 16000) och det kommer vara hett – ruggigt hett. Det är svårt att veta vilken typ av matchplan Jens Gustafsson och de övriga i ledningen skissat på inför matchen – men det vore väl inte helt oväntat om man var lite mer återhållsamma än vanligt. Vi lär nog få se israelerna med mycket boll i hemmaborgen. I alla fall till en början och ett IFK som lurpassar på kontringar.

Torsdagskvällen är en stor kväll för IFK. Segrar man så väntar Feyenoord i play off – det kan vi slå fast trots att georgiska Dinamo Tbilisi ska städas av i en returmatch. Då blir det här Europa-äventyret och dess följder synnerligen intressanta. Intressantare än någonsin rentav.

Under min tid här nere i Israel har det efter flera omgångars tänkande och resonemang i det egna huvudet rest sig en optimism som kanske smittat av sig från israelerna. Jag tror IFK har en enorm chans att ligga i bakhåll mot Hapoel Beer Sheva på Turner Stadium och göra torsdagens drabbning till en angenäm augustikväll för ”Peking-fansen”. Nyckeln till play off-dörren finns där och den är fullt greppbar. Jag tror att det står effektivitet på den.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Åberg