Det började med en cuplottning och fortsatte med en landslagstrupp. I båda fallen fanns det mycket IFK-intresse på måndagens presskonferens med Svenska Fotbollförbundet.

Cuplottningen först.

IFK ställs alltså mot AFC Eskilstuna (klart sedan tidigare), IFK Värnamo och Assyriska Turabdin i sin grupp.

Artikelbild

| Jens Gustafsson ser positivt på att klubben har fem blågula landslagsmän.

LÄS MER:"Han var en av de mest givna"

Ett på papperet inte helt oöverkomligt motstånd, där Assyriska Turabdin från Jönköping vann sin division 2-serie och slog ut Kalmar FF i förra omgången, Värnamo missade kvalet och åkte ur superettan och AFC Eskilstuna vann sitt kval och tog steget upp i allsvenskan.

– Vi visste att det skulle bli AFC beroende på vår ranking. Assyriska vet jag inget om i nuläget, mer än att de är från Jönköping. Värnamo känner vi väl till, jag såg båda deras kvalmatcher. Nu är det svårt att veta hur deras trupp kommer se ut i och med att de inte klarade kvalet, säger Jens Gustafsson som tycker svenska cupen är viktig.

IFK är förvisso redan klart för spel i Europa League-kvalet i sommar, men det finns flera saker att vinna på en framgångsrik cup.

– Vi vet att ju längre vi går, desto bättre försäsong får vi. Vi får också gå in en omgång senare i kvalet i Europa League om vi vinner cupen. Dessutom är det väldigt få spelare och tränare som har vunnit svenska cupen så det är en titel på spel.

LÄS MER:"Kan fråga sig vad som händer"

IFK-managern kunde också glädja sig åt att fem av truppens spelare kom med i förbundskapten Janne Anderssons trupp till januariturnén till Qatar.

Det börjar nästan bli standard att klubben är representerad i den storleksordningen på landslagets vinter-resa numera.

– Vi har haft runt fem spelare några år nu. Det är såklart ett kvitto på att vi i vår verksamhet gör något bra. Sedan jobbar vi övergripande med den kategorin spelare som A-landslaget ser som potentiella landslagsspelare i framtiden. Jag tror inte att om alla hade varit 30 år och lika bra som nu att lika många kommit med.

Någon du saknar som borde varit med?

– Jag tycker inte om att peka ut om vissa ska vara med och andra inte. Vi är glada för de som får vara med.

Finns det något problem att släppa så många också eller är det bara positivt?

– Vi vill alltid ha våra spelare hos oss, men jag är övertygad om att de blir väldigt inspirerade av att åka iväg och kommer tillbaka i gott trim när vi samlas igen, förhoppningsvis efter goda prestationer. Om vi inte kan släppa iväg våra spelare tio dagar i januari vet jag inte när vi skulle kunna det.

Jens Gustafsson jobbar på, även om truppen nu gått på semester. Något besked om den senaste tidens allt intensivare uppgifter om att anfallaren David Moberg Karlsson ska vara nära Sparta Prag vill han dock inte ge.

Händer det mycket allmänt eller är det lugnt än?

– Vi jobbar med olika frågor. Det är fortfarande lite tidigt än. Om vi kollar på ifjol var det bara Isak (Pettersson) som var klar vid den här tiden.