På sin hemsida meddelade IFK på fredagen att man gör ett uppehåll för sin ungdomsverksamhet. I första läget fram till och med nästa söndag den 22 mars.

Därefter tas ett nytt beslut beroende på läget.

Klubbdirektören Jens Magnusson utvecklar:

– Tillsammans med vårt medicinska team har vi utvärderat läget och har kommit fram till att vi behöver ta en paus. Vi sätter spelarnas och ledarnas säkerhet i första hand och känner också att vi behöver hjälpa till med att minska smittspridningen i samhället. Vi har ett ansvar där.

 

Det berör alla lag, från U19 och neråt och gäller såväl träning, matcher som annan verksamhet. Även damlaget ställer in helgens träningsmatch borta mot Rävåsen liksom nästa veckas möte med BK30.

I nuläget är det fortfarande planerat att herrlaget ska spela sin träningsmatch mot Djurgården på söndag på Östgötaporten, men utan publik.

– Vi fattade det beslutet enligt Svenska Fotbollförbundets riktlinjer. Det var en självklarhet. Vi följer noggrant utvecklingen från myndigheter, SEF (Svensk Elitfotboll) och SvFF och kan komma att ompröva beslutet med kort varsel. Men just nu är planen att spela den matchen enligt plan, säger Jens Magnusson.

Herrlagets träningar kommer också vara stängda för allmänheten, och även media, den närmaste tiden. På måndag är det dessutom inplanerat ett möte mellan SEF och klubbarna i allsvenskan och superettan för att diskutera den kommande säsongen.

– Det är ett klubbchefsmöte, som hålls som ett videomöte. Förhoppningsvis får vi lite mer info då, säger Jens Magnusson.

 

Många klubbar har redan varit tydliga med hur man ser på en eventuell premiär utan publik. De flesta vill i så fall hellre se en framflyttad säsong där man drar igång senare.

Jens Magnusson tycker samma sak.

– Vår inställning är att det är bättre att skjuta upp än att spela inför tomma läktare. Det är det ekonomiskt bästa beslutet. Och för de som såg SHL igår (sista omgången spelades utan publik) så var det väldigt speciellt. Det var inte ishockey på riktigt. Någon enskild match går det kanske men annars vill vi inte ha det så.

– Jag tror att det finns en ganska stor samsyn i den här frågan. Och som arenorna ser ut idag, både med konstgräs och de som är på naturgräs, så tror jag att det skulle gå att stretcha ut säsongen lite längre om det skulle behövas, avslutar IFK:s klubbdirektör.