IFK Norrköping står inför söndagens toppmöte med AIK, ett vägskäl i guldracet.

Veckans förberedelser inleds med smålagsspel, fem mot fem på Östgötaporten.

Det fattas många spelare, trots att flera landslagsmän sålts av under sommaren. Sju spelare och två ledare är på olika landslagsuppdrag för Sverige, Finland, Makedonien, Costa Rica, Luxemburg och Island. Filip Dagerstål, Jordan Larsson, Simon Skrabb, David Mitov Nilsson, Ian Smith, Lars Krogh Gerson och Gudmundur Thórarinsson, plus Dale Reese och Maths Elfvendal.

Artikelbild

| Var är applåderna, undrade Simon Thern.

– A-laget är kvar hemma, det är B-laget som är iväg, säger Simon med ett skratt.

LÄS MER: Dagerstål bakom Sveriges siffror

Dessutom har inte Jens Gustafsson hunnit hem från Mallorca och lagkapten Andreas Johansson är på tränarutbildning och danske backkollegan Kasper Larsen väntar på ett ilägg till sin sko.

– På det stora hela är det mest positivt med folk i landslaget. Det är ett bra betyg får verksamhet. De som är borta får sina matcher och vi får ändå tre träningar ihop när alla är tillbaka, säger assisterande tränaren Stefan Hellberg som fick leda förmiddagsträningen.

– Det är inte ovanligt att det är så här. Vi är inte så många i truppen, då blir det tio–elva kvar hemma. Intensiteten är minst lika hög som annars. Det är snarare tvärt om när många är borta. Det är en jätteviktiga träningsvecka. Vi gnuggar på och körde tufft onsdag–fredag förra veckan, berättar Simon efter stretchningen ute på planen.

Jakten på ettan AIK, nio poäng före, går in i ett intensivt skede med tio matcher kvar av allsvenskan.

För mittfältaren Simon Thern är just den här matchen extra kul.

– Jo, det är bara att ladda för att ge full gas. Vi vet deras spel, säger han.

Majmötet slutade 3–3 inför 21 000 åskådare och Sporten gav Thern nio spårvagnar av tio för insatsen.

– Det är inget annat lag som har gjort tre mål på dem. Vi får se om vi kan göra det igen. Jag spelade där ett år och vet hur de lägger upp sin plan. De har utvecklat spelet sedan jag var där, men det har inte förändrats så mycket. De har mycket fokus på oss, på vad vi ska göra, säger Thern.

Samtidigt vet ha att det krävs mycket för att besegra seriens enda obesegrade lag som endast har släppt in elva mål hittills.

– Vi måste ha hög kvalitet i det vi gör och göra en topprestation. Vi måste börja där.

Hur ska ni klara det?

–  Jag har mina funderingar på hur vi ska spela, men jag kan ju inte avslöja det nu. Det får visa sig, svarar Simon Thern inför toppmötet.