Thern: "Det går inte att gömma sig"

"Det är klart att vi har större förväntningar än att ha åtta poäng på åtta omgångar", säger IFK-mittfältaren Simon Thern om den tuffa allsvenska starten.

14 maj 2019 19:00

LÄS MER: "Har större utmaningar än tabellen"

Utsedd till en stark guldutmanare efter fjolårets andraplats. Men 2019 har inte alls börjat bra för IFK som inte fått med sig poängen som man velat.

En seger på åtta omgångar.

En elfteplats och nio poäng bakom ettan Malmö. 1–2 hemma mot Göteborg på måndagskvällen var en ny snyting den här våren.

– Det är klart att det är en tuff period nu. Om vi hade vunnit igår så hade det sett annorlunda ut och sett till spelet kanske vi skulle ha gjort det också. Men det går inte att gömma sig bakom det. Jag tycker att det vi gjorde igår ska vara standardprestation, oavsett vilket lag vi möter ska vi vara bättre än våra motståndare. Det var helt okej igår men vi kan fortfarande bättre, säger mittfältaren Simon Thern ärligt om det som varit.

LÄS MER: Krönika: "Är det dags att tala om kris nu?"

LÄS MER: BLOGG: "Det är en megaflopp"

Därför lämnade han och IFK det viktiga Kamratmötet med en sur eftersmak efter Blåvitts sena segermål.

Blir det en extra press när ni behöver poäng också?

– Det är klart att vi har större förväntningar än att ha åtta poäng på åtta matcher. Det är inte tillräckligt bra, men samtidigt kan vi inte sitta och grotta ner oss i hur jävla dåliga vi är. Vi har ett bra lag och vi kommer att börja vinna matcher, det gäller att vi gör det så fort som möjligt. Vi måste bli rejälare i de båda boxarna. Vi skapar en del men fortfarande inte tillräckligt mycket.

Är det vad som felar framför allt?

– Ja, men vi har släppt in många mål också. Vi släppte in 23 förra säsongen och är mer än halvvägs nu (12). Det är något som inte är tillräckligt heller, det kollektiva försvarsspelet. De (Göteborg) var inne i vårt straffområde två gånger och gjorde två mål? Spelar man med tre centrala försvarare och en defensiv mittfältare ska det vara svårt att göra det, svårare än det är nu i alla fall.

Varför är det inte det?

– Det är saker vi behöver jobba med. Positioneringen och vad vi har för rollfördelning. Ifjol hade vi en som var väldigt smart och klok och gjorde det betydligt lättare för de som var runt honom, nu är det lite annorlunda med nya killar som inte fått samma plats som "Ante" (Andreas Johansson) som var här så lång tid. Det är något vi alla måste hjälpas åt med.

LÄS MER: "Bra att det är ny match på torsdag"

Inför mötet med Göteborg stängde IFK ett par extra träningspass för att jobba in ett delvis nytt sätt att spela. På planen handlade det delvis om att Gudmundur Thórarinsson klev in centralt.

Thern förklarar:

– Tanken var lite att få upp mig i presspelet så att jag skulle få lite energi framåt och att vi skulle få en framåtlutad ton. Vi vann många bollar och där fick vi bett på dem. Det funkade väl helt okej, sedan kan man säga att om det hade fungerat jävligt bra så hade vi väl vunnit med 4–0.

Upplever du att det är stressat i gruppen?

– Det finns inte så mycket att stressa upp sig för, det är bara fotboll. Klart att vi vill vinna matcher men om vi springer omkring med kniven mot strupen och ser det som en börda håller vi på med fel grejer. Sedan är vi nio poäng efter Malmö FF nu, då ska vi ta tio poäng på dem på 22 omgångar ... vi får ta det lite så som jag egentligen inte gillar, men det tråkiga att ta en match i taget och sedan titta efter 30 omgångar.

Till och med du har slutat att titta i tabellen?

– Nej, det är klart att man ser att det inte ser bra ut. Men det går inte att gräva ner sig och gömma sig. Fram med bröstet istället.

Som en av spelarna som har mycket rutin i truppen känner Simon Thern ett extra ansvar i tuffa tider.

– Det är klart, jag är en av dem med mest erfarenhet i gruppen. Sedan har jag inte varit med i så många sådana här situationer i de lagen jag varit innan där det gått så knackigt som det gjort nu. Det är en ny erfarenhet men det handlar fortfarande om att gå ut och sprida en positiv energi.

En vecka före premiären fick han en rejäl smäll mot foten på en träning. Det har gjort att han inte kunnat träna fullt ut långa perioder.

– Förra veckan var riktigt bra, det var första gången jag kände att jag kunde vara med på allt hela veckan. Sedan blir det en annorlunda träningsvecka nu, men jag tar fortfarande smärtstillande men inte så mycket som det varit tidigare. Det är positivt.

Har det påverkat dig?

– Klart att det påverkar. Man kan inte träna på smärtstillande. Men energimässigt känner jag mig ganska stark faktiskt. Igår hade jag bra tryck i benen och kände mig pigg och fräsch.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson