Iwung: IFK har en fantastisk målvakt

Två lag med anfallskramp. Självklart skulle en bjudning till snedspark avgöra. En målvaktsblunder. Och när vi är inne på keeprar: IFK Norrköping har en fantastisk sådan.

19 augusti 2018 20:33

Ni kan det där med IFK Norrköpings långvariga mörker i Borås.

Mot ett Elfsborg i fritt fall – hur stort är tålamodet med Jimmy Thelin? – kom trendbrottet men den gemensamma uppfattningen var att det inte var något vidare. Vilket det inte var heller.

Det kunde mycket väl ha blivit fjärde raka utan vinst och ett definitivt adjö till AIK och Hammarby.

Det hade blivit det om inte Simon Skrabb fått öppet mål serverat och det hade inte blivit andra raka nollan bakåt om inte Isak Pettersson plockat fram den perfekt vältajmade och orädda utrusningen som hade spräckt Elfsborgs hemska måltorka.

Den räddningen säger en hel del var vi har IFK Norrköpings 21-åriga utropstecken.

Isak Pettersson var framtidsnamnet som skulle slussas in men som i stället kastades in med David Mitov Nilssons skada. Det svajade en del på försäsongen.

Ett par mål och ingripanden som följdes av "han är för grön och han är för kort"-kritik. Mest gnyddes det efter Örebros sena kvittering i cupen som kostade avancemang.

Nu, ett par månader senare, är det bara att konstatera att Isak Pettersson är en av seriens absolut bästa målvakter.

Han är definitivt den med häftigast potential och bäst fot.

Vänstern sätter nio av tio uppspel rätt och jag hade i alla fall svårt att inte se Pettersson på näthinnan under VM när Englands landslagsetta, Jordan Pickford, svepte iväg 30-metersbollar som det vore världens mest naturliga sak.

Självklart även han med vänstern. Och inte många centimeter längre längdmässigt.

"Modern målvakt" kallas det visst. Att inte bara vara en bra bollstoppare. Isak Pettersson kan sälla sig till skaran som använder fötterna (eller foten i alla fall) mer än händerna under en match. Som föredrar att göra det. En extraback att använda utan att känna minsta stress eller oro om han ska klara av att lösa en hemåtpass. Och det här är absolut ingen passning till Kevin Stuhr Ellegaard.

IFK visste självklart vad det var för målvakt som de plockade hit.

De såg landets mest spännande råvara och med Mats Elfvendahls hängivna tränarnypor har Pettersson redan tagit kliven som klubben hade hoppats på.

Hade Isak Pettersson visat upp samma nivå i ett storstadslag hade publiciteten och uppmärksamheten varit en annan.

Det är hög tid att hylla målvaktens spel och prestationer som i match efter match är på den nivån att större klubbar knappast undgår vad som finns att köpa i Norrköping.

Arnór Sigurdsson kan bli klubbens största affär genom tiderna om de ryska försöken faller IFK i smaken.

Isak Pettersson kan och bör ge bra med slant han också.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung