På onsdagskvällens årsmöte valdes Ingvar Gustavsson till ny ordförande i Åtvidabergs FF. Samtidigt presenterades de negativa siffrorna för senaste verksamhetsåret – med en förlust på närmare 4,7 miljoner kronor, ett negativt eget kapital på 2,8 och en negativ soliditet.

Frågan känns rätt given:

Hur sjutton ska det gå att vända på det i division 1?

Ingvar Gustavsson funderar ett ögonblick innan han svarar.

– Att göra det på en säsong är omöjligt. Vi måste se det på sikt. Det är en enormt tuff resa som vi har att göra med en ryggsäck som heter duga. Det kommer att ta tid att vända på det. Men jag hoppas att allting har kommit fram nu, att vi kan kavla upp ärmarna och börja om.

Ärligt talat: var du medveten om att läget var så utsatt?

– Det var värre än vad som sas från början, det var det. Det tar lite tid att sätta sig in i allt, men det är ingen enkel uppgift som vi har framför oss. Samtidigt kände jag ett väldigt fint stöd av alla åtvidabergare som var där. Det var fantastiskt.

Vad säger du om underskottet?

– För mig känns det ofattbart. Det är fruktansvärda summor och det är svårt att förstå hur det kan blivit så fel. Man kan inte skylla på att publiken har minskat eller på andra enskilda delar. Om det varit ett företag hade det varit konkurs, säger Gustavsson och uppger att budgetmålet för 2018 är satt till 400 000 kronor i svarta siffror.

Övriga nya i styrelsen är Pia Lindmark och Christer Engström. Mikael Lindblom, Jörgen Westin och Martin Siggesjö sitter kvar.