Enligt en undersökning som Radiosporten har gjort vill en stor majoritet av klubbarna i allsvenskan och elitettan öka antalet lag i högsta serien. 18 av 26 klubbar svarade ja och bara två svarade nej. Frågan har redan varit uppe på en tränarkonferens och ska nu diskuteras på nästa veckas ordförandemöte i Stockholm.

Det bekräftas av Paul Lindvall, som säger att frågan inte varit uppe till diskussion i LFC-styrelsen och att klubben därmed inte har någon tydlig ståndpunkt. Däremot är han själv klar över åsikten att fler matcher behövs för att stärka allsvenskan.

– Jag är klart positiv till att det startas en diskussion om vad som kan göras för att lyfta intresset och på olika sätt höja nivån. Det är bra och det behövs. Jag ser gärna att vi börjar med att diskutera så brett som möjligt, säger han.

– Vi stänger inga dörrar för vare sig fler eller färre lag. Det går att öka antalet matcher på olika sätt. På herrsidan spelas det 30 omgångar i de högsta serierna. Varför skulle det inte kunna vara något liknande för damerna? Sen hur man gör för att nå dit är en annan sak.

Utöver ökade möjligheter till fler matcher anses ytterligare allsvenska klubbar ge fler unga svenska spelare chansen att spela på högsta nivån. Det negativa anses vara att kostnaderna ökar med fler bortamatcher – och inte minst frågan om det finns tillräckligt med kvalitet. Kalmar, som kom upp till i år, hamnade toksist och föll exempelvis mot LFC med 8–0 och 9–1.

Efter den sistnämnda matchen sa LFC-tränaren Olof Unogård:

– Det är klart att det inte får se ut så här. Så stor skillnad är inte bra för någon. Jag säger varken ja eller nej, men det är svårt att inte fundera efter sådana här matcher. Frågan är hur det skulle se ut med ännu fler lag.

Linda Wijkström, generalsekreterare för elitklubbarnas intresseorganisation EFD, säger till Radiosporten:

– Ger klubbarna oss det uppdraget kommer vi naturligtvis att lägga fram förslaget till Svenska fotbollförbundet att tillsätta en serieöversyn.

En eventuell utökning av damallsvenskan kan sannolikt genomföras tidigast till 2021.