67-åringen har varit LFC:s ordförande sedan klubben bildades 2003, men nu kan Sporten avslöja att han väljer att kliva av. Medlemmarna informerades tidigare under tisdagen och nyheten kommer att senare presenteras mer officiellt.

Ett extra årsmöte är utlyst till 5 november. Paul Lindvall, avgående kommunalråd i Linköping, har fått frågan om att ta över och kommer, om medlemmarna inte har några invändningar, att väljas till ny bas.

- Jag slutar inte av någon specifik anledning, mer än att jag varit klubbens enda ordförande och jobbat med det här i 16-17 år. Jag känner att det är så mycket nya saker som ska göras framöver och då är det bättre att den som ska leda föreningen nästa år har det ansvaret. Är jag kvar som ordförande kan jag inte låta bli att lägga mig i, säger Christer Mård till Sporten.

Och fortsätter:

– Jag hade kunnat sitta kvar till det ordinarie årsmötet, men vill inte anställa en ny klubbdirektör och så slutar jag om två månader. Så det är ingen dramatik alls. Om Maria (Hagström, tidigare klubbdirektören) varit kvar hade jag tänkt att sluta redan till det här året. Två raka guld. . . vad mer kan man göra?

 

Han har tidigare sagt att 2018 varit det tuffaste året som ordförande och erkänner också att det tagits för många felbeslut. Inte minst när det gäller den tränarturbulens som blivit följden – samtidigt som de sportsliga resultaten varit sämre än väntat.

Han säger:

– Jag har gjort några felbedömningar som har varit allvarliga för klubben. Som högsta ansvarig får du vara beredd att ta ansvar för dina handlingar. Det är inte därför som jag slutar, men det finns ändå med. Du måste bidra med positiv energi och nu har det varit mer av en räddningsaktion under ganska lång tid. Vi har fattat några felaktiga beslut som fått jävligt stor påverkan och när man gör stora fel blir det tyngre att lösa dem.

– Jag tror att det är bra för mig och bra för klubben att det kommer in någon ny. Det ligger ingen panik bakom. Inte så att någon kommit till styrelsen och sagt att ”Christer, nu får du gå”. Det är helt mitt eget beslut. Jag kommer att sakna det grymt mycket, men det är lagom. Egentligen är det konstigt att den här klubben haft bara en ordförande och det är jag.

Har du varit nära att sluta tidigare?

- Äh, man blir ju förbannad ibland när inte folk gör som man vill eller det inte går som man vill, men att jag skulle strunta i det. . . det är hjärtat för stort för. Du lär dig att leva med att elitidrott på damsidan innebär att du aldrig kommer att känna trygghet så till vida att du har en massa miljoner på banken och varje dag kan sikta framåt. Det är ett kämpande från första till sista dagen på ett år för att få det att gå runt.

Vad ska du göra nu?

- Jag kommer garanterat att göra saker som är bra för LFC. Det finns ett stort intresse att pröva nya saker, så du kommer inte att slippa mig helt. (skratt) Jag brinner för damidrott och för att tjejer ska få rimligare villkor. Utan andra uppdrag att ta hänsyn till kanske jag kan bli en friare debattör och säga vad jag tycker och tänker. Jag tror nog att dagarna kommer att gå åt.

 

I över 20 år var Christer Mård även ordförande i Linköpings HC och var där med om klubbens hela resa till Sverigetoppen.

- Jag har fått uppleva saker som få får uppleva. Det är inte så många som får vinna SM-guld. Jag har ändå vunnit fem guld med hockeyn och fotbollen. Då får man ändå säga att det varit okej, säger han.

Paul Lindvall säger:

- Är det så att årsmötet vill så tar jag jättegärna uppdraget. Jag ser det långsiktigt och det känns spännande att vara med och utveckla en klubb i världsklass. Vi ska inte vara i mittenklungan i allsvenskan utan sikta tydligt mot toppen i Sverige och vara med ute i Europa.