LÄS MER: Så ser serierna ut 2019

Efter bara ett år i division 6 är Finspångs FK tillbaka i division 5. Det efter att Chile Unido beslutat sig för att dra sig ur femman.

I slutet av förra veckan fick Östergötlands Fotbollsförbund önskemål från Chile Unido om att flyttas ner från femman till sexan. Jakten på ersättare till division 5 påbörjades. Kuddby och Västerlösa stod först på tur baserat på förra säsongens tabellplacering. Båda avböjde.

– Det blev lite panik att försöka lösa problemet så vi skickade mail till samtliga östgötalag i sexan och hela sex av dessa var sugna att anta utmaningen. Av dessa hade Finspång bäst resultat från fjolåret. Då var de ändå så pass lågt som sexa i division 6 östra, säger Tjonne Andersson, tävlingsansvarig på ÖFF.

Enligt Björn Karlsson, senioransvarig i FFK, var det ett enkelt beslut att tacka ja.

– Vi ville ju upp, vi har ett ungt och utvecklingsbart gäng som vill mycket. Förra året var det stundtals riktigt bra, men lite upp och ner som det ofta är med yngre spelare, säger Björn.

Stommen i laget kommer från klubbens framgångsrika P 02:or.

– Vi har visat vad vi kan, och de här djupdykningarna som man gör som ung är ofta mot sämre motstånd, underskattning och så. Den risken är inte lika stor i femman. Målsättningen? Spontant skulle jag säga att etablera oss skapligt, som ett mittenlag eller så, säger Björn.

FFK placeras i division 5 mellersta där det bland annat väntar prestigefyllda derbyn mot Sonstorp, Lotorp och Vånga. Samtidigt flyttas Östra Ryd från division 5 mellersta till division 5 östra.

Division 6 kommer bestå av fyra olika östgötaserier kommande säsong, med sju till åtta lag i varje.