Dagen efter den något besvärliga men viktiga segern borta mot Kalmar var det sådär lagom behagligt inne på gymmet.

Rehabträning och sedan en dags ledighet för matchtrötta och nygymmade fotbollskroppar.

För Ian Smith var det med en betydligt piggare känsla än dagarna före smålandsresan. Landslagsturnén med match borta i Mexico och i New Jersey, USA, för match mot Colombia gav en hygglig jetlag.

Artikelbild

| Ian Smith skickade iväg ett pass på silverfat.

– Det blev ändå tre träningar före matchen men det var tufft med tidsomställningen. Nu är det okej och igår också då vi spelade mot Kalmar.

Var det tufft att gå fulla 90 minuter?

– Jag var lite trött på slutet men jag försökte göra mitt för laget, säger Ian anspråkslöst samtidigt som Andreas Johanssons går förbi och berömmer Smith med orden "It was a lovely cross".

Ja, det var en vacker crossboll som Smith slog, efter att han tagit emot bollen från Gudmundir Thorarinsson innan han skickade den vidare till Kalle Holmberg.

– Jag såg Kalles (Holmbergs) rörelse tidigt så jag försökte bara placera crossbollen nära honom. Han var i en bra position mellan målvakten och försvararen, sa Ian om nicken och anfallet.

Ett stycke briljans mellan tre IFK-spelare i en arbetsseger där egentligen bara poängen och målen var värda att minnas.

En första avbetalning på det förlängda kontraktet, år 2022, med IFK som skrevs på av Smith före helgen.

Det gav nya guldförhoppningar inför de fyra sista matcherna.

– Jag såg innan att AIK spelat 0–0 mot Djurgården. Viktigt att vi kan vinna våra sista matcher och ge det en chans. Man vet aldrig. Vi och AIK har Östersund kvar, det är verkligen ett bra lag, AIK ska möta Malmö också, konstaterar Smith.

Träningsmatcherna med Costa Ricas landslag gav inte så mycket speltid men en erfarenhet att spela mot världsnamnen James Rodriguez, Luis Rodriguez, Juan Quintero och Radamel Falcao.

– Riktigt bra spelare. En bra erfarenhet som gör att man blir bättre, säger han om motståndet samtidigt som hans eget landslag är inne i ett generationsskifte.

– Vi har försökt med många nya spelare efter VM, men det är svårt när man spelar mot så bra lag som vi gjorde. Det är bara att ha tålamod och ge det tid, säger han efter de båda förluster, 2–3 mot Mexico, 1–3 mot Colombia.

Åkt över halva jorden, så nära ditt hem i Costa Rica under samlingen men ändå så långt borta?

– Lite sorgligt var det. Det är ändå okey då jag kan åka hem snart till släkt och vänner, efter att den här säsongen är över, säger Ian.

En säsong som är långt ifrån avgjord.