– Jag är helt klart inställd på spel i Åtvidaberg. Där är mitt fokus just nu, säger 18-åringen.

På nyårsafton meddelades att 18-årige juniorlandslagsmannen, trots degradering till division 1 och anbud från klubbar högre upp i seriesystemet, skrivit nytt ettårskontrakt med ÅFF. Men för en dryg vecka sedan åkte han till provspel för engelskaLeague one-klubben Blackburn Rovers.

Nå, hur har det varit?

– En nyttig upplevelse och erfarenhet. Det är mycket som är annorlunda jämfört med Sverige. Både på och utanför planen. Alla pratar fotboll här. Jag såg matchen mot Plymouth i helgen och det var nästan 12 000 åskådare. Rätt okej för att vara i tredjedivisionen, säger han och skrattar.

Marklund har inte tränat med A-truppen utan mest tillsammans med övriga testspelare i U 23-laget. En match har han också hunnit med. Det blev 4–2 mot ett liknande testlag från Oldham och ÅFF-talangen svarade för ett av målen.

– Det gick hyfsat, säger han.

Vad har klubben sagt?

– Vi har inte pratat så mycket, så jag vet inte riktigt hur tankarna går. Det kommer nog sen i så fall. Vi får se. Nu ska det bli rätt skönt att komma hem och tänka på det vi har framför oss i ÅFF.

Vad säger du om du får chansen?

– Det beror på vad det blir för kontrakt. Det ska kännas helt rätt om man ska ta nästa steg.

Norrlänningen har under åren på östgötsk mark mestadels använts i en roll som yttermittfältare, men hoppas nu få en mer central roll. Allra helst som nummer tio som släpande anfallare.

– Vi har snackat lite om det där. Det var också en anledning till att jag ville vara kvar, säger Simon Marklund.

Blackburn Rovers är en engelsk klassiker som – med Kenny Dalglish på bänken och Alan Shearer i anfallet – vann Premier league 1995. De senaste åren har man dock hamnat på dekis och återfinns nu i tredjeligan. För tillfället på tredjeplats i tabellen och med goda chanser att ta sig upp i Championship till nästa säsong.