Vinsten mot Sjömarken i mitten på förra veckan satte punkt för en strålande IFK-vår. Damlaget som i samband med segern på Östgötaporten gick på uppehåll – är nya serieledare i Division 1 Mellersta Götaland. Och det är inte fel att säga att det är mot alla odds. Det var nog få som såg det i sin spåkula inför säsongen.

– Det är självklart stimulerande att vi är serieledare och att vi utvecklats på ett bra sätt hela tiden. Tjejerna har verkligen tagit stora kliv, berömmer tränaren Anna Eriksson.

Har du några tankar kring hur det kunnat gå så bra?

– Vi har försökt jobba med mindre målsättningar. Flera av spelarna har nyligen upplevt en hel del turbulens med tränare som hoppat av, några hade en säsong bakom sig med många förluster och de som spelade i LFCs F19 fick plötsligt sitt lag nedlagt. Vi kände att vi behövde skapa en glädje för tjejerna och det känns det som att vi lyckats med. Vi har lagt en grund i att det ska vara roligt i IFK.

Säsongen har hittills bara innehållit tre poängtapp. En rejäl plump mot Bergdalen (0–5), ytterligare en förlust mot Örby (2–3) och en hedersam kryssmatch mot starka Jitex som slutade 1–1. Det kan bli en spännande höst för IFK om man sköter korten rätt. I nuläget är man tre poäng före Jitex på andraplats och fyra poäng före Bergdalen som är trea.

– Vi kommer fortsätta jobba med våra individuella målsättningar och se till vad var och en vill förbättra. Det är många som har höga mål och vill livnära sig på fotbollen i framtiden. Då är det vår uppgift i ledarstaben att ta ansvar för att de ska nå dit, säger Eriksson.

Nu är ni serieledare. Finns det skäl att lägga om målsättningen lite?

– Vi kommer fortsätta att ta en match i taget. Det är kanske en klyscha men så är det för oss. Vart det sedan leder är svårt att säga men ett som är säkert är att vi ska kriga för varje meter.

Efter vårsäsongen står det klart att Maja Lundman och Kelsey Barton lämnar laget. De ska istället fortsätta med fotbollen i USA och kombinera det med collegestudier. Hur det blir med de LFC-spelare som IFK kunnat använda i och med det samarbete klubbarna kommit överens om är i nuläget oklart.

– Det är ju lite upp till LFC, vilka spelare de använder och inte. Innan säsongen hade vi inte ett samarbete på plats så vi har inte kunnat lägga våra matchscheman därefter. Vi får helt enkelt se hur det blir. Men vi är helt klart nöjda med de vi har och vi tror på dem, avslutar Eriksson.

Nästa seriematch för IFK är om knappt en månad då man beger sig till Småland för ett möte med Vimmerby IF. Matchen spelas 3 augusti.