Östgöta medias videoserie Fotbollsresan tog sig till Kungsvalla för att prata om det som hände för drygt en vecka sedan på Borens IP i Motala och för att blicka framåt kring vad som händer med Vadstenafotbollen.

I avsnitt 23 av videoserien, som pågått under året i MVT-land och Correnland, möter ni avgående tränaren Fredrik Lind, spelarna Felix Manfredson och Ali Alhabib, samt ordföranden Lasse Ekström.

På distans följde Ekström, från en ordförandekonferens med ÖFF, dramatiken där VGIF vann med 2–1 mot Boren efter att Boren missat straff och där Malmslätt samtidigt gav den livräddande handen genom att hämta in 0–2 till 2–2 mot Mantorp.

Artikelbild

| Sista träningen. Det var mycket folk på VGIF-herrarnas sista träning den här utomhussäsongen. Fotbollsresan var också där, för avsnitt 23 i videoserien.

– Det var verkligen ett mirakel. Det betyder vansinnigt mycket att herrlaget höll sig kvar. De gjorde vad de kunde och lite till, de jobbade hårt och det var väl ingen som trodde på det med några matcher kvar. Ett bra slut för Fidde, berömmer ordföranden.

VGIF har ett jobbigt år bakom sig annars efter damlagets sorti i vintras. Inget är klart, men det jobbas på en nystart av damlaget. Det kan bli till 2019 eller 2020.

– Vi behöver mer folk som jobbar och hjälper till, säger Lasse Ekström som annars gläds åt den stora ungdomsverksamheten där elva-tolv lag finns i träning och matchspel.

VGIF omsätter ungefär 1,2 miljoner kronor och bygger underifrån. Det är egna ungdomar som ska komma upp i A-lagen och möjligen också ta sig vidare. Med 50 års mellanrum har VGIF fått fram sina två största spelare, båda A-landslagsstjärnor. Först Örjan Martinsson på 1960-talet och sedan Stina Blackstenius nu.

Artikelbild

| Spelaren Felix Manfredson, tränaren Fredrik Lind och materialförvaltaren Daniel Sandberg gläds åt att det spelas division 4-fotboll på Kungsvalla även nästa år. Fotbollsresan har besökt Vadstena.

– Vi får hoppas att det inte dröjer 50 år till, säger Lasse Ekström och ler.

Positivt för Giffarna är Slättamilen, motionsloppet varje vår som i april i år slog rekord med 460 deltagare, och den nya tennissektionen på nya banor på Kungsvalla.

VGIF är en förening med mycket mer än bara fotboll.

– I Slättamilen är målet att komma upp i hundra lag, berättar Lasse Ekström.

När det gäller Fredrik Linds ersättare när han nu slutar så har VGIF dialog med två-tre stycken tränare.

– Vi ska bli ett stabilare lag. Behålla laget plus få några nyförvärv. Serien blir ju inte sämre nästa år, säger ordföranden.